Winnaar uitgeroepen bij Nigeriaanse presidentsverkiezingen, oppositie eist nieuwe stemming

Winnaar uitgeroepen bij Nigeriaanse presidentsverkiezingen, oppositie eist nieuwe stemming

Regeringspartij-kandidaat Bola Tinubu is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Nigeria, hoewel oppositiegroepen de resultaten hebben betwist en een nieuwe stemming hebben geëist.

De Independent National Election Commission (INEC), het orgaan dat toezicht hield op het stemproces, maakte woensdag bekend dat Tinubu meer dan 25% van de stemmen had gekregen in 30 van de 36 staten van Nigeria, wat genoeg was voor de overwinning.

Tinubu, een lid van de regerende partij All Progressives Congress (APC) en voormalig gouverneur van de staat Lagos, kreeg, volgens de ‘officiële telling’, in totaal meer dan 8,7 miljoen stemmen.

Atiku Abubakar, een voormalige vice-president en de belangrijkste rivaal van Tinubu, kreeg meer dan 6,9 miljoen stemmen, terwijl Peter Obi van de Labour Party derde werd met meer dan 6,1 miljoen stemmen.

De grondwet verbood de huidige president Muhammadu Buhari om een ​​derde ambtstermijn na te streven.

De Democratische Volkspartij (PDP) van Abubakar beweerde dinsdag samen met de Labour Party en het Afrikaans Democratisch Congres dat de verkiezingen van 25 februari “onherstelbaar gecompromitteerd” waren en eiste dat de resultaten nietig zouden worden verklaard.

“Deze verkiezing is niet ‘vrij’ en verre van eerlijk”, zei Julius Abure, voorzitter van de Labour Party, tegen verslaggevers namens de drie partijen, terwijl hij INEC-voorzitter Mahmood Yakubu opriep om af te treden.

Volgens Bloomberg bekritiseerde de oppositie eerder de INEC voor langdurige vertragingen bij het publiceren van de resultaten van bijna 177.000 stembureaus. De organisatie gebruikte voor het eerst een elektronisch telproces op nationaal niveau tijdens de stemming op zaterdag.

Tinubu waarschuwde zijn tegenstanders en aanhangers voor het aanwakkeren van onrust. “Het is uw recht om juridische stappen te ondernemen. Wat noch juist noch verdedigbaar is, is dat iemand zijn toevlucht neemt tot geweld”, zei de politicus. “Elke aanvechting van de verkiezingsuitslag moet in een rechtbank worden gedaan, en niet op straat.”

Nadat Nigeria in 1960 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, maakte het verschillende staatsgrepen en een bloedige burgeroorlog door. Onlangs werd het land met meer dan 210 miljoen inwoners geplaagd door de islamistische Boko Haram-opstand in het noordoosten, en heeft het ook te maken gehad met geld- en brandstoftekorten, evenals met corruptie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen