Wopke Hoekstra onder vuur vanwege zaken in belastingparadijs
Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën, ligt onder vuur. Hij investeerde in safarivakantiebedrijf Asilia en dat was ondergebracht bij Candace Management, een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.
De feiten zijn boven tafel gekomen door het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), waar ook Trouw en het Financieel Dagblad deel van uitmaken. Het onderzoeksteam onderzocht de boekhouding van 14 bedrijven die zaken doen met behulp van complexe fiscale constructies en belastingparadijzen. De financiële documenten staan bekend als de Pandora Papers.
De CDA-politicus deed afstand van zijn aandelen een week voor hij minister werd in 2017. De jaren ervoor zat hij als senator in de Eerste Kamer en nam ook deel aan een commissie waar belastingontwijking aan bod kwam. Hoekstra zegt niet geweten te hebben van de constructie met het belastingparadijs. In Trouw zegt een investeerder dat bij de koop van de aandelen er zelfs een document getekend moest worden waar ‘Britse Maagdeneiland’ op stond.
Meerdere politieke partijen willen hierover het debat aangaan. Klaver vindt het ‘uitermate verontrustend’ dat juist een politicus in zijn positie zaken heeft gedaan met een brievenbusfirma. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: ‘Hoekstra ontkent geweten te hebben dat het bedrijf in een belastingparadijs gevestigd was, maar heeft Rutte dan weer wel geïnformeerd. Hoe kan dat? En waarover dan?’
PVV-voorman Geert Wilders meldt via Twitter:
Hé Wopke #hoekstra hoe voelt dat nou om met je brievenbusfirma in het belastingparadijs de Maagdeneilanden te hebben geïnvesteerd terwijl jaren later de slachtoffers van de Toeslagenaffaire nog steeds op hun geld zitten te wachten?
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) October 3, 2021
Naast Hoekstra hebben ook mensen als Wilko Jiskoot (commissaris bij HEMA) en Tom de Swaan (president-commissaris bij ABN Amro) geïnvesteerd in het bedrijf Asilia. Belastingontwijking beperkt zich echter niet tot Nederland. In de Pandora Papers zijn ook de namen van de Britse oud-premier Tony Blair, Vladimir Poetin en de koning van Jordanië te vinden.
Mensen met veel geld betalen wereldwijd het meeste geld aan belastingen, in ieder geval in absolute termen. Dat vinden ze niet leuk en daarom zoeken ze naar speciale belastingconstructies en belastingparadijzen zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. Ook dat kost geld, ze moeten immers accountants en adviseurs betalen, maar dat geld wordt (ruimschoots) terugverdiend.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.