Zelensky breidt hardhandig optreden tegen Oekraïense media uit

Zelensky breidt hardhandig optreden tegen Oekraïense media uit

President Volodymyr Zelensky heeft een nieuw wetsontwerp ondertekend dat de controle van de regering over de publieke toegang tot nieuws in Oekraïne versterkt. Zelensky heeft de media van het land al genationaliseerd onder de staat van beleg die na de Russische invasie vorig jaar werd ingeroepen, wat leidde tot kritiek van persvrijheidsgroepen.

De wet, ondertekend op 29 december, breidt de bevoegdheden van de Oekraïense omroepregulator over persbureaus “drastisch” uit, en omvat nu zowel gedrukte als online bronnen, volgens de Kyiv Independent. De maatregel vereist dat publicaties licenties krijgen om te werken, en elke mediaorganisatie zonder de juiste papieren kan worden gesloten, meldde de outlet, eraan toevoegend dat de instantie die de vergunningen uitdeelt onder de controle van Zelensky zal staan.

Volgens het Oekraïense Instituut voor Massa-Informatie zal de mediaregulator volgens de wet waarschijnlijk worden gecontroleerd door de zittende autoriteiten, omdat de leden worden benoemd door Zelensky en het Oekraïense parlement, waar zijn partij een absolute meerderheid heeft.

In maart vaardigde Zelensky een presidentieel decreet uit dat de Oekraïense omroepmedia nationaliseerde en de noodzaak benadrukte van een “uniform informatiebeleid” om Russische desinformatie en kritiek op de regering te bestrijden. Rond dezelfde tijd verbood hij ook een lange lijst van politieke oppositiepartijen met vermeende banden met Rusland, en heeft sindsdien strafmaatregelen genomen tegen orthodoxe kerken die ook banden zouden hebben met Moskou, waarmee hij effectief alle afwijkende meningen onder de staat van beleg ‘verwijderde’.

Hoewel Zelensky’s machtsgreep gedurende het 11 maanden durende conflict grotendeels onopgemerkt is gebleven in de reguliere pers – die ruimschoots aandacht heeft besteed aan soortgelijke oorlogsrepressie in Rusland – benadrukte de New York Times oproepen van mensenrechtenorganisaties om de wet in te trekken uit vrees dat het zal de vrije pers verpletteren.

“Oekraïne zal zijn Europese inzet tonen door vrije en onafhankelijke media te bevorderen, niet door staatscontrole op informatie in te stellen”, zei Ricardo Gutiérrez, algemeen secretaris van de Europese Federatie van Journalisten.

Het Comité ter bescherming van journalisten en andere burgerrechtenorganisaties veroordeelden ook de wetgeving toen deze in december door wetgevers werd besproken. Terwijl de Oekraïense wetgevende macht ermee instemde om enkele van de meer extreme maatregelen van het wetsvoorstel weg te nemen, geeft het definitieve ontwerp de federale regering nog steeds bijna volledige controle over de Oekraïense nieuwsmedia.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen