Zijn antisemieten de nieuwe wappies?

Zijn antisemieten de nieuwe wappies?

Kanye West moest Madame Tussauds in Londen verlaten. De actieradius van David Icke wordt flink beperkt nu hij in het grootste deel van Europa niet meer welkom is. De districtsrechtbank van Plön (Duitsland) maakte onlangs bekend dat dr. Sucharit Bhakdi de komende lente definitief voor de rechtbank moet verschijnen. Beleeft de zogeheten cancelcultuur deze herfst zijn ‘hoogtepunt’?

Om die vraag te onderzoeken zal men eerst moeten kijken waar ‘Cancelcultuur’, in goed Engels beter bekend als ‘Cancel Culture’, vandaan komt. Ter geruststelling: het gaat hier om een korte verkenning.

Cancel Culture komt, zoals dat vaak gaat, overwaaien uit de Verenigde Staten. Stel je een controversiële opmerking voor op Twitter. Een ‘Twitterstorm’ die daarop volgt (professionele opiniemakers, burgers en trollen die ermee aan de slag gaan). Daarna volgen verschillende media die de mening of beschuldiging oppakken en veroordelen in artikelen en reportages. Dat is fase 1, het creëren van een hype. Iets dat al jaren aan de gang is maar met de komst van social media in een stroomversnelling is gekomen.

Fase 2 heeft alles te maken met beleid van Big Tech. Wat mag wel en niet op het social media platform? Hoe wordt de filter voor de zoekresultaten afgesteld? Met het beeld dat daarmee tevoorschijn komt, komen ook bedrijven in beeld die er alles aan gelegen is een positief imago uit te dragen dan wel te behouden. Kreukvrij op weg naar wokenomics. Wat betekent dat?

Wokenomics

Journalist Peter Franklin ziet het als een economisch model waarbij volgens hem ‘werkelijk alles, van tarwe tot huizen tot moederschap, vriendschap, vrijwilligerswerk en persoonlijke verantwoordelijkheid arbitrair wordt geprijsd.’ Hij concludeert: zo wordt werkelijk alles een gepolitiseerd en administratief moreel oordeel. In dat opzicht gaan de ambities van wokenomics zelfs verder dan die van het marxistisch economische model. Moreel krankzinnig.’

Investeerder en schrijver Vivek Ramaswamy legt de nadruk op andere elementen van het wokenomics (een term die hij via zijn boek Woke Inc. zelf deels gemunt heeft). Hij zit bovenop het thema en slaat alarm. Met ESG (‘Environmental, social, governance’)-kapitalisme c.q. ‘stakeholder-capitalism’ worden financieel en economisch beleid steeds meer instrumenten voor een (utopische) politieke agenda, meent hij. Kijk maar eens wie er op de gastenlijst staan voor de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in Davos.

Eén model

Juist omdat de ‘scheiding der machten’ wegvalt, kan één politiek model via de vele kanalen die haar (letterlijk) ter beschikking staan, zich presenteren als de enige juiste. Uniformiteit dreigt.

Dit is hoe de tv-kijker warm wordt gemaakt voor Agenda 2030

 

Eén politiek model? Hoeveel smaken zijn er nog? Staan ‘ideologische tegenpolen’ GroenLinks en de VVD bijvoorbeeld nu niet veel dichter bij elkaar dan pakweg twintig jaar geleden? De val van de Muur, de politiek van de Derde Weg die volgde, de besluitvorming die steeds vaker op  bovennationaal plaatsvindt, en de multinationals die op dat niveau een steeds prominentere plek aan tafel kregen, grijpt dat alles niet in op elkaar, buiten de burger om?

Uit de weg

Terug naar het ‘cancellen.’ (Wat zou een goed Nederlands woord zijn voor deze grensoverschrijdende ontwikkeling? Karaktermoord? Monddood maken? Kalt stellen?) Wanneer media, bedrijfsleven en politiek zich samen in hetzelfde ideologische klimaat begeven, worden ze steeds meer van elkaar afhankelijk.

Daarnaast ontstaat het gevaar van massavorming. Iedereen die afwijkt van het dominante narratief, moet weer op zijn plek gezet en vervolgens in quarantaine. In een maatschappij waar mensen al snel ‘guilty by association’ zijn, ofwel ‘schuldig door welk verband dan ook’, is morele smetvrees het logische gevolg.

Over quarantaine gesproken. Na de uitbraak van COVID-19 steeg het aantal verbannen YouTube video’s, geschorste Twitteraccounts en verwijderde stukken op LinkedIn. Om maar niet te spreken over het aantal ‘waarschuwingen tegen desinformatie’.

Nike en Adidas

Van cyberspace naar ‘de echte wereld’ dan. Rapper/producer/ontwerper/ondernemer/miljardair Ye (nog steeds beter bekend als Kanye West) werd al vaker tegen het licht gehouden. Hij was namelijk regelmatig nogal kritisch over de Black Lives Matter beweging. Was een groot fan van de voormalige president Donald Trump. Na zijn vreemde uitlating op Twitter (‘Vanavond nog wat slaperig, maar als ik wakker ben ga ik death con 3 op het Joodse volk.’) werd hij daar en op Instagram verbannen.

Het Britse Madame Tussauds haalde zijn beeltenis weg. Sportmerk Adidas stopte de samenwerking. Vergelijk dat eens met de miljoenencontracten die atleet Colin Kaepernick ontving juist omdat hij zich uitsprak in lijn met Black Lives Matter thematiek en in het verlengde daarvan weigerde te staan bij het horen van het Amerikaanse volkslied (voor aanvang van de American Football wedstrijden). Geen profclub wilde hem meer tekenen, maar Woke Nike ontving hem met open armen.

Antisemitisme

Ter zake graag! Wat is de link tussen Ye (West), Bhakdi en Icke? Antisemitisme. Voorop gesteld: alle voorvallen moeten op eigen merites worden beoordeeld. Wanneer iemand zich schuldig maakt aan antisemitisme dan moet dat benoemd worden. Maar wie bepaalt dat? Max von Kreyfelt, de oprichter van Café Weltschmerz, gaf de afgelopen week aan dat het begrip steeds vaker niet feitelijk maar instrumenteel lijkt te worden ingezet:”Dat is de stok waarmee wordt geslagen, zo lijkt het.”

Is Icke een antisemiet? Alleen wie zijn stukken leest en zijn uitspraken beluistert, kan daar een oordeel over vellen. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) meent antisemitische motieven te herkennen. Moeten zijn verwijzingen naar reptielen gezien worden als metafoor? Of moet er een gedachtepolitie aan te pas komen die het direct herkent als antisemitisch hondenfluitje?

Hoewel Icke antisemitisme in de schoenen wordt geschoven, ontkent hij dat zelf in alle toonaarden. Kijk bijvoorbeeld eens naar het korte fragment hieronder.

Stok om mee te slaan

Bhakdi dan? Hij zal in 2023 voor de rechtbank moeten verschijnen omdat hij de wereldwijde vaccinatiecampagne in het algemeen, en in het bijzonder die van Israël, vergeleek met een genocide. Zijn uitspraken zouden aanzetten tot Jodenhaat en opruiing.

De gerenommeerde Duitse arts heeft wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en boeken geschreven over corona. Telkens weer stond zijn boodschap lijnrecht tegen het dominante verhaal van een ‘veilig en effectief vaccin’ zoals dat wereldwijd werd gepropageerd.

Sander Compagner (oprichter van De Andere Krant) zei onlangs dat het ‘wappie-wapen’ nog maar weinig effect heeft. Immers, die ‘maffe complotten voor gekkies ‘ blijken af en toe toch best wel hout te snijden. En steeds meer mensen zijn gaan inzien dat veel van ‘het coronaverhaal’ niet klopte. Denk aan PCR-testen, het vaccin als ‘uitweg uit de crisis’, de rol van het RIVM etc.

Hoewel Compagner zelf ver van (extreem)rechts gedachtegoed afstaat, ziet hij dat ‘de wappies van weleer’ tegenwoordig steeds vaker als extreemrechts worden weggezet. De link naar antisemitisme is dan snel gelegd. Is dat ook wat er gebeurt in het geval van Bhakdi, heeft de overheid een nieuwe stok gevonden om mee te slaan?

Winter

Twitter is gekocht door Elon Musk, het zal niemand ontgaan zijn. Wellicht komt daar wat meer ruimte voor het vrije woord. Maar hoe ver gaat de overheid, is dit slechts de opmaat voor wat ons te wachten staat de komende winter?

De omschrijving ‘wappie’ verwijst oorspronkelijk naar een dwaas, iemand die de weg kwijt is, al dan niet onder invloed van verdovende en/of stimulerende middelen. Ergens klinkt het nog onschuldig: ‘laat ze maar, neem ze niet serieus, ze weten niet beter.’

Iemand van antisemitisme beschuldigen gaat een stap verder. Een antisemiet is iemand die haatdragend is, iemand die geweld niet schuwt en geen genade kent voor het Joodse volk (laten we hier even de discussie over wat een semiet is, buiten beschouwing voor het gemak). Die verdient het hard te worden aangepakt. Staan de beperkingen voor Icke op zichzelf of gaat Nederland de komende winter een McCarthyaanse heksenjacht op extreemrechtse opruiers tegemoet?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.