Zo verkoopt Klaus Schwab het Chinese model aan de wereld
China’s model is heel aantrekkelijk… als je het maar mooi inpakt. Klaus Schwab, oprichter en gezicht van het World Economic Forum (WEF) is er een meester in.
Niet iedereen komt zomaar weg met het prijzen van een totalitair regime zoals dat van China. Schwab wel. Hoe dan?
Kies je podium zorgvuldig uit. Doe mee aan een paneldiscussie van een conferentie die je zelf georganiseerd heb, bespreek een vraaggesprek van tevoren zorgvuldig met de interviewer. Dan kun je je ervan verzekeren dat de gesprekspartner je op de juiste manier aanspreekt. “Professor, hoe kunnen we op de juiste manier een discussie voeren over de koers van de wereld?” vroeg interviewster Tian Wei van de Chinese staatsomroep CGTN tijdens de Asia-Pacific Economic Conference (APEC) vorige maand. Professor Schwab. Die man weet vast wel waar hij het over heeft.
Dé oplossing voor hét probleem
Autoriteit verzekerd. Overtuig het publiek er vervolgens van waarom jij onmisbaar bent. Maar eerst de kaderen, zodat het goed weet wat er op het spel staat: “We moeten specifieke elementen van het wereldwijde systeem definiëren en bepalen hoe de wereld eruit moet zien. Denk aan natuur, milieu en klimaatverandering.” Dat kun je uiteraard niet overlaten aan een willekeurige sterveling, nee, het moet gebeuren “met de beste en meest relevante mensen die aan vooruitgang werken.”
Zo, in een moeite door. Een probleem onder de aandacht brengen en de experts direct ter plaatse om het op te lossen. Kijk maar op de site van het Forum en zoek naar urgente zaken: welk thema De Club ook onder de aandacht brengt, van Aids tot klimaat en mensenrechten, elk artikel wordt ingeleid met ‘Here’s what the experts have to say.’ Wel zo geruststellend om die bij de hand te hebben wanneer de zaak te complex dreigt te worden.
De herder
De experts weten volgens Schwab samen met de bedrijven het beste welke kant we op moeten: “We moeten de bevolking begeleiden.” De Zwitser en zijn vrienden moeten het gepeupel gidsen in een wereld die onvermijdelijk dezelfde kant op gaat. Dat de huidige tijd van de-globalisering het grote gelijk van Schwab & co ondermijnt, daar wil hij niet aan. Volgens hem staan we al voor een voldongen feit: “We gaan van een fysieke naar een meer en meer digitale wereld. Die is van nature meer mondiaal georiënteerd.”
‘Van nature…’ er is niets meer te kiezen. Het model ligt vast, de problemen zijn al vastgesteld, maar de oplossing is voorhanden.
Aantrekkelijk
Allemaal mooi en aardig die globalisering, maar niet iedereen staat te springen om dat Chinese systeem te adopteren. Oh, maar dat hoeft ook helemaal niet, volgens Schwab. De hamvraag van Wei, “Hoe kunnen we de ambities van China begrijpen en ze delen met ontwikkelingslanden?” ving hij als ware hij een judoka soepel op.
“Het Chinese model is zeer aantrekkelijk voor heel wat landen. Maar het is aan elk land zelf te bepalen welk model ze hanteren, dat kunnen we niet opleggen.” Mooi. Wat een tolerante man. Maar is het ook echt aan de landen zelf? De achterdeur benoemt hij niet. Een paar jaar geleden deed hij dat wel. “We infiltreren in regeringen,” zei hij reeds in 2017. Zal hij zich nog wel eens voor het hoofd slaan, dat hij dat toen zo trots vermeldde?
Onderstaand het bewuste fragment.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.