‘Zonder tussenkomst van leger kan politiemacht burgeropstand niet stoppen’

‘Zonder tussenkomst van leger kan politiemacht burgeropstand niet stoppen’

Chinezen hebben heel wat vrijheidsbeperkingen moeten ondergaan de afgelopen jaren. Door een mix van culturele en politieke factoren, ging dat tot nu toe niet gepaard met noemenswaardig verzet van de bevolking. De grens lijkt nu echter ook daar bereikt, met de grootste burgerprotesten in  ruim dertig jaar.

En als toegift: meten Westerse media met twee maten, nu er over de protesten aan de andere kant van de wereld overwegend positief wordt bericht?

Brand en Druppels

Aanleiding voor de protesten was de dodelijke brand vorige week in Urumqi, de hoofdstad van de noordwestelijke regio Xinjiang. Tien mensen kwamen om nadat ze al meer dan 100 dagen opgesloten zaten in het gebouw vanwege het coronabeleid.De hulp was niet snel genoeg ter plekke, en dat lijkt aan de coronaprotocollen te hebben gelegen.

De brand lijkt de druppel die de emmer deed overlopen. Onvrede was er immers al eerder. Het geduld van de mensen raakt op. Veel Chinezen konden lange tijd accepteren dat ze regels moesten navolgen om corona uit te roeien, althans dat was het doel dat de overheid als haalbaar presenteerde. Het moment van versoepeling lijkt er maar niet aan te komen en dus leven vele miljoenen nog iedere dag in wat sommigen omschrijven als een verkapte gevangenis.

De economie ondertussen lijdt ook onder de maatregelen, en daar lijdt de bevolking onder. Af en toe kruisen de twee thema’s elkaar: niet lang geleden braken er rellen uit bij de beruchte Foxconn fabrieken, waar werknemers gedwongen werden op de werkplaats te slapen vanwege corona.

Juist de economische motieven zullen misschien de doorslag geven om het coronabeleid af te bouwen. Yan Wang, bij het investerings onderzoeksbureau Alpine Macro hoofd strategisch beleid van de afdeling China, ziet dat wel gebeuren. Investeerders spelen volgens hem al in op een versoepeling van het beleid. Andere investeerders en banken, waaronder Goldman Sachs, hebben daar echter weinig vertrouwen in.

Eerdere protesten de afgelopen jaren werden in de kiem gesmoord. Rekeninghouders van banken bijvoorbeeld die niet meer bij hun geld konden de afgelopen zomer, kregen een rood vinkje op hun telefoon. De corona app werd dus ingezet als onder het om van gezondheidsbeleid als politiek wapen ingezet: zogenaamd had iemand in hun omgeving corona gekregen, en zo mochten de demonstranten ook de deur niet meer uit.

Contrast

Nu is er wellicht sprake van een momentum waarbij de bevolking niet meer te houden is. Mensen willen een einde aan het zero-covidbeleid en een groep vraagt om het aftreden van Xi Jinping, de president van het land die onlangs een nieuwe regeringstermijn kreeg. Reuters meldt dat het protest de wereld overgaat; Chinezen van Londen tot Thailand  gingen ook de straat op.

Of er daadwerkelijk een verandering komt in het beleid of dat de repressie alleen maar toeneemt, is afwachten. Wat de protesten nu werkelijk drijft, is ook niet tot in detail duidelijk: is er sprake van een spontane volksopstand, een Chinese lente? Of een geregisseerde kleurenrevolutie (papieren revolutie in dit geval)?

Ook dat kan niet geheel worden uitgesloten, feit is dat de berichtgeving over de corona-opstanden opvallend positief zijn in Westerse media. Wat een contrast met de berichtgeving over coronaprotesten in het Westen, vindt Michael Singer, die een uitgebreid artikel over dat fenomeen schreef. James Melville is kort maar bondig: ‘De hypocrisie is stuitend maar niet verrassend,’ aldus de (politiek) commentator.

Ook de bekende Canadese psycholoog en schrijver Jordan Peterson doet een duit in het zakje verwijzend naar de support voor de protesten vanuit de regering in de Verenigde Staten. Journalist Arno Wellens: ‘Ik dacht dat vrijheidsbeperkingen zo goed werkten, dat hoorden we toch altijd?’ is zijn bijschrift bij een fragment van Op1 met ‘nationaal virusveiligheidsicoon’ Marion Koopmans.

Pure gok

Zheng Xuguang, een voormalige studentenleider tijdens de protesten van 1989 die nu in de Verenigde Staten woont, ziet het positief in. “Als Xi besluit door te gaan [met de zero-COVID-aanpak], zou dat een pure gok zijn voor het lot van de CCP en het land.”

Hij voegt daaraan toe:

“Of de huidige golf van verzet kan slagen hangt grotendeels af van de reactie van hoge militairen en [CCP] functionarissen” En: “Zelfs als het leger een ‘neutrale’ houding inneemt, zou dat een positief signaal zijn [aan de demonstranten]. Zonder tussenkomst van het leger is de politiemacht op zich, inclusief de oproerpolitie, niet in staat de burgeropstand de kop in te drukken.”

Bovenstaande citaten zijn afkomstig van een artikel in The Epoch Times.

China verscherpt veiligheid na massale protesten tegen het draconische COVID-beleid van de CCP

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.