Zwitsers mogen stemmen over coronapas

Zwitsers mogen stemmen over coronapas

Zwitserland gaat op 28 november naar de stembus. Inzet is het al dan niet terugdraaien van de coronapas. De pas wordt sinds de zomer gebruikt voor toegang tot bioscoop, café en evenement, maar zal mogelijk worden teruggedraaid.

De Zwitserse regering ging in maart 2021 akkoord met wetgeving die de coronapas mogelijk maakte in het land. De bevolking stemde later met 60 procent van de stemmers voor de pas. Het wordt in het Alpenland op vergelijkbare wijze als in Nederland ingezet. Met bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve COVID-19 test kreeg men deze zomer toegang tot het stadion, nachtclub of kop koffie.

Volgens het Zwitserse Le News omschrijven de initiatiefnemers van de nieuwe stemming het toegangsbewijs als ‘discriminerend en Stalinistisch van aard.’ Zij zien de pas als discriminerend. Bovendien werkt het massale surveillance in de hand. Daarnaast merken ze op dat het niet klopt dat alleen ongevaccineerden zich moeten testen. Zij zijn misschien al immuun en de gevaccineerden kunnen het virus net zo goed verspreiden.

Pragmatici echter zien de coronapas als handig omdat het in andere landen ook geldt en reizen makkelijker maakt. Voorstanders dragen aan dat de pas ervoor heeft gezorgd dat de economie weer kon draaien doordat bedrijven en restaurants  verder open konden. De Federale Raad sluit zich daarbij aan, net als gezondheidsminister Alain Berset. Zonder coronapas zijn verdere restircties noodzakelijk, meent hij.

De Zwitserse historicus Daniele Ganser stoort zich aan de beïnvloeding van de regering maar is desondanks optimistisch over de uitslag: ‘Op 28 november 2021 stemt Zwitserland over de coronapas. De regering eist een ‘ja’ van de bevolking. Maar velen zullen dat niet doen. Ook ik zal tegenstemmen omdat het Covid-certificaat discrimineert en verdeelt.’

Het debat over de pas verloopt dus langs dezelfde lijnen als in Nederland. Het grote verschil echter is dat de bevolking in Zwitserland zich uit mag spreken over het overheidsbeleid. Het land kent een lange traditie van volksraadpleging en gaat daar ook in tijden van corona mee verder.

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
Meest gelezen
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.
Meest gelezen