Al is de leugen nog zo snel… Ramautarsing haalt na jaren zijn gelijk in Neelie Kroes’ Uber-corruptiezaak

Al is de leugen nog zo snel… Ramautarsing haalt na jaren zijn gelijk in Neelie Kroes’ Uber-corruptiezaak

Neelie Kroes lobbyde van 2015 tot 2016 voor Uber om het Nederlandse taxiwezen te hervormen. Maar dat mocht niet. Politicoloog Yernaz Ramautarsing beschuldigde Kroes in 2016 al van belangenverstrengeling. Toen zij dat resoluut ontkende, bood de presentator van Ongehoord Nederland zijn excuses aan. Nu haalt hij alsnog zijn gelijk.

Neelie Kroes wordt beschuldigd van onrechtmatig lobbywerk. Ze misbruikte haar netwerk als Eurocommissaris om Uber toegang te geven tot de (Nederlandse) markt. De waarschuwingen én verboden die haar werden opgelegd, negeerde ze. De onthullingen van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) hebben hun basis in 124.000 onderzochte interne documenten van het Amerikaanse techbedrijf.

Strafrechtelijk onderzoek

De Europese Commissie heeft direct aangegeven een onderzoek in te stellen. Het verweer van Kroes is dat ze vanaf 2015 toestemming had om als speciaal gezant start-ups naar Nederland te halen. Dat lijkt een zwak argument: het vervoersplatform werd in 2014 al gewaardeerd op meer dan vijftig miljard dollar.

Wanneer de Commissie naar het Europese Hof van Justitie stapt, kan haar pensioen deels of volledig stopgezet worden. Dit is een uitzonderlijke stap, volgens NOS-correspondent Aida Brands. Of dat opweegt tegen de ethische regels die Kroes heeft overschreden en het financieel gewin (in ieder geval 200.000 euro per jaar voor zitting in de adviesraad van Uber vanaf 2016) dat ze daarmee heeft verkregen, is een andere vraag.

Het is overigens ook mogelijk dat de VVD-prominent er met een waarschuwing vanaf komt. Brands meldt dat Edith Cresson, voormalig premier van Frankrijk en oud-Commissaris, niet meer dan een berisping moest ondergaan na beschuldigingen van fraude.

Gelijk halen

Gelijk hebben is fijn, en wie handelt naar overtuiging is bewonderenswaardig. Gelijk krijgen is echter ook prettig. Ramautarsing heeft er lang op moeten wachten. In 2016 stond hij even met zijn mond vol tanden toen Kroes hem in een VARA-talkshow vroeg zijn beschuldigen van corruptie toe te lichten. Zachtjes fluisterde hij: “…Uber, bijvoorbeeld.”

“Daar had ik niks mee te maken,” reageerde Kroes direct vol overtuiging. “Dat zal vast toeval zijn, excuus,” zei de man die jaren geleden even was toegetreden tot de jonge partij Forum voor Democratie. “Excuses aanvaard,” rondde Kroes de schermutseling voor het oog schappelijk af.

Show must go on

Nadat Ramautarsing het bommetje plaatste, haalde presentator Jeroen Pauw snel de angel eruit: “Ik wil heel even bij de economie blijven.” Daarmee leek de kink in de kabel van het t.v.-programma weer  rechtgetrokken. Columniste en schrijver van ‘Wit Huiswerk’ Clarice Gargard keek geamuseerd toe, zittend tegenover de beschuldiger. Sylvana Simons, destijds nog lid van politieke partij DENK, zat achter Ramautarsing en keek nippend aan een glas wijn meewarig toe, evenals haar buurvrouw in het publiek. Hieronder het fragment. Daaronder een aflevering van Café Weltschmerz met Önder Kaya en Ramautarsing.

Ayn Rand en de invloed op het politieke discours; Yernaz Ramautarsing en Önder Kaya

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.