Bevolkingsgroei Nederland in derde kwartaal op niveau voor corona

Bevolkingsgroei Nederland in derde kwartaal op niveau voor corona

De bevolkingsgroei van Nederland is bijna even hoog als voor de komst van COVID-19. In het derde kwartaal steeg het aantal inwoners met 58.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt door immigratie en omdat er 10.000 kinderen meer werden geboren dan dat er overleden.

Er kwamen volgens het CBS ongeveer 91.000 immigranten naar Nederland en daar staan zo’n 42.000 emigranten tegenover die zich in het buitenland vestigden. De grootste groepen immigranten per saldo kwamen uit Syrië, Polen en de landen die worden geschaard onder het kopje ‘(voormalige) Sovjet-Unie’, gevolgd door Turken, Roemenen en Indiërs. Dicht bij huis komen de meeste immigranten uit Spanje.

Volgens het CBS is de immigratie in het derde kwartaal toegenomen ten opzichte van vorig jaar maar ligt niet zo hoog als in 2019. Omdat in 2019 echter relatief meer mensen vertrokken, is het immigratiecijfer per saldo dit kwartaal wel (iets) hoger dan in 2019.

Migratie is altijd een hot issue in de maatschappij. Simpel voorgesteld vinden sommige mensen migratie geen probleem: ze zien het als een natuurlijke beweging van mensen, iets dat al zo oud is als de geschiedenis van de mensheid zelf. Het bevordert in het beste geval een dynamiek in de samenleving van vernieuwing van cultuur en een versterking van de economie. Vluchtelingen die hun land verlaten omdat ze bedreigd worden met gevangenschap, geweld, of zelfs hun leven niet zeker zijn, verdienen een veilige plek om te leven, menen ze.

Anderen hebben er meer moeite mee: ze zien een (te grote) immigratiebeweging als instabiele factor voor het land. Met de komst van een andere religie en cultuur zorgen ze voor wrijving en ongemak. Dat is ook de reden dat er tegen verschillende groepen immigranten nogal eens anders wordt aangekeken: de achtergronden van een Syrische en een Indische immigrant liggen vaak ver uit elkaar.

Naast het culturele aspect ontstaat er soms scepsis vanwege vermeende druk die immigranten meebrengen op de woningmarkt, arbeidsmarkt en het sociale stelsel. Zij menen dat Nederland al de grootste moeite heeft dit te organiseren zonder bevolkingsaanwas.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.