Burgemeester Antwerpen: “België is failliet, wij zijn het nieuwe Griekenland!”

Burgemeester Antwerpen: “België is failliet, wij zijn het nieuwe Griekenland!”

Het energiebeleid van de Belgische regering heeft het land in een benarde situatie gepusht en verwant gemaakt met het door schulden geteisterde Griekenland, aldus de partijvoorzitter van de oppositiepartij Nieuw-Vlaamse Alliantie. 

Het is tijd voor Belgen om de “bittere waarheid” onder ogen te zien dat hun land “failliet” is, zei Bart De Wever, tevens burgemeester van Antwerpen, gisteren tijdens een interview in De Zevende Dag. “Kijk naar onze schuld, overheidsuitgaven en tekorten. Het is erger dan in Zuid-Europa”, zei hij. “Ik heb al eerder gezegd dat we na de volgende economische schok het nieuwe Griekenland zouden zijn. Helaas is dat nu de realiteit.”

De Wever beschuldigde de regering van premier Alexander De Croo ervan België niet voor te bereiden op de aanhoudende energiecrisis van de EU, waarbij hij de crisis afzette tegen wat de Verenigde Staten doormaken.

“In Amerika zit men niet in deze shit. Ze hebben het omgekeerde gedaan van wat wij gedaan hebben. Ze zijn nu exporteur van olie en gas, maar dat waren ze zeker niet twintig jaar geleden.”

De Belgische politicus zei dat de naleving door de EU van “groene dogma’s” weinig deed om klimaatverandering af te wenden, aangezien strikte normen de industrieën eenvoudigweg naar andere landen pushen. Vooral België en Duitsland waren “dom” om hun stal van kerncentrales uit te faseren, meent De Wever.

“Je hebt niet veel aan klimaatnormen als al je bedrijven naar Amerika en China gaan om te produceren, dan ben jij failliet en is het klimaat nog niet gered. Dit is de groene dogmatiek. Mensen moeten dit weleens gaan beseffen”.

Europa

“De grootste powertool moet van Europa komen. Von der Leyen zit op het juiste spoor als ze zegt dat de niet-gasgebonden energieproductie losgekoppeld moet worden van de prijs. Er wordt nu fantastische winst gemaakt door hernieuwbare energie. De miljarden spuiten in Parijs binnen. Europa kan dat wijzigen door te zeggen: ‘Je krijgt een prijs die nog rendabel is, maar alles tussen dat en de marktprijs romen we af.’ Dat zou voor ons land een injectie van miljarden en miljarden betekenen, die je dan aan de consument kan geven.”

De vorige regering, waar N-VA deel van uitmaakte, heeft beslist dat Tihange 2 en Doel 3 moeten sluiten. “Het is een paars-groene wet. We hebben nu een paars-groene regering. Dat is een recept voor een catastrofe”, zo luidt de kritiek van De Wever. Nochtans heeft hij die wet mee goedgekeurd. “Ik was toen eenzaam. Elio Di Rupo heeft toen uitgeroepen in het parlement: ‘Op welke planeet leven die van N-VA gezien ze voor kernenergie zijn?’ Men kan mij niet betrappen op het niet consequent zijn van standpunten. Ik verdedig al sinds de jaren 80 kernenergie.”

In maart kondigde de regering aan dat ze overweegt de relatief nieuwere reactoren Doel-4 en Tihange-3 tien jaar langer te laten draaien dan de vorige deadline van 2025, vanwege voorspelde energietekorten.

“Dit is geen crisis die Poetin heeft veroorzaakt”, betoogde De Wever in het interview. “Europa heeft het op zich genomen door deze eeuw zijn eigen primaire energieproductie uit te faseren.”

“Vooral in de komende begrotingsbespreking zal gekeken moeten worden wat men precies kan doen”, gaat De Wever verder. De regio Vlaanderen, die een aantal energie-intensieve industrieën heeft, is bijzonder kwetsbaar voor het energietekort, voegde hij eraan toe.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.