Caroline van der Plas: “We moeten de hysterie over de Tweede Wereldoorlog loslaten”

Caroline van der Plas: “We moeten de hysterie over de Tweede Wereldoorlog loslaten”

“Ik denk dat we de hysterie over de Tweede Wereldoorlog eens moeten loslaten.” Dat zei Caroline van der Plas tegen Jeroen van Wijngaarden tijdens een commissievergadering op 13 oktober. De VVD’er verweet de voorvrouw van  BoerBurgerBeweging een vergelijking te hebben gemaakt tussen een nazi-verhaal en de omgang van Nederland met Afghaanse vluchtelingen.

Tijdens de commissievergadering over de Stand van zaken in Afghanistan vraagt Van Wijngaarden een interruptie aan. Hij richt zich tot Van der Plas: “In het vorige Afghanistan-debat maakte ze een opmerking over het terughalen van drie of zestig Afghanen naar Nederland. Ze vergeleek dat tegenover toenmalig minister Kaag met Sophie’s Choice, een film die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Komt zij terug op die vergelijking met een nazi-verhaal?”

Schandalig

Van der Plas reageert geprikkeld: “Als de heer Van Wijngaarden denkt dat ik minister Kaag vergelijk met een nazi, dan heeft hij me totaal verkeerd begrepen. Ik denk dat we de hysterie over de Tweede Wereldoorlog eens moeten loslaten. Want dat zou betekenen dat ik of wie dan ook nooit meer een stuk uit een film, een documentaire of een boek mogen noemen.”

Ze vervolgt haar betoog door uit te leggen waar ze naar verwees: “Het ging mij om de scene in de film waar de hoofdpersoon van de film in een concentratiekamp van de nazi’s moet kiezen tussen haar zoon en haar dochter (wie er naar de gaskamer gaat, red.).” Ze verlangt dat haar uitdager de opmerking in zijn context plaatst en zegt: “Ik vind het schandalig dat ik nu in een hoek wordt gezet.”

Op Twitter brengt ze haar reactie nogmaals onder de aandacht: ‘Het ging mij om de scene in de film waarin de hoofdpersoon moet kiezen (wie er kon overleven) tussen haar zoontje en haar dochtertje Omdat ik een scène uit het boek/de film Sophie’s Choice noemde als beeldspraak voor de keuze die de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan moest maken toen in augustus vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gezegd dat “3 van de 60 familieleden mee konden”, vergelijk ik volgens Van Wijngaarden Kaag met een nazi.’

Gevoelig

Wie een vergelijking trekt tussen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en de Tweede Wereldoorlog, wordt daar snel op aangesproken. Het is een gevoelig onderwerp. Eind september moest FvD-leider Thierry Baudet zich hierover al verantwoorden tijdens de Algemene Beschouwingen. Een verslag daarvan is hier te vinden.

Sommige mensen vinden het een teken van fatsoen om geen vergelijking te trekken met de Tweede Oorlog. Het leed uit die periode is zo groot, dat elke historische vergelijking getuigt van een gebrek aan respect voor de (toenmalige) slachtoffers ervan.

Daarentegen zeggen andere mensen dat een taboe op vergelijking een heldere beschouwing van de huidige ontwikkelingen in de samenleving in de weg zit. Het is juist belangrijk naar alle gebeurtenissen uit het verleden te kijken. Bovendien benadrukken ze dat ze zich ervan bewust zijn dat een vergelijking altijd ergens mank loopt. Het zien van parallellen is niet hetzelfde als een gelijkstelling. Maar dat wordt vaak niet goed begrepen, menen ze.

In de zomer van 2021 was Van der Plas te gast bij Café Weltschmerz. Hieronder kunt u dat gesprek terugzien.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.