ChristenUnie zet streep door 2G

ChristenUnie zet streep door 2G

De laatste maanden was 2G het hete hangijzer in de Nederlandse politiek. De ogen waren daarbij gericht op de ChristenUnie (CU), de enige coalitiepartij die leek te twijfelen over een eventuele beperking van het coronatoegangsbewijs, waarbij ’testen voor toegang’ niet meer voldoende zou zijn voor toegang tot plekken zoals het café, theater en bioscoop. De christelijke partij steunt vanmiddag de motie van de SGP en Kamerlid Pieter Omtzigt om het 2G-wetsvoorstel in te trekken.

Het kabinet gaat voorlopig niet door met het 2G-systeem. Dat heeft te maken met de koers van de CU maar ook het recente onderzoek van de TU Delft. Dat betekent volgens Ernst Kuipers, minister van VWS, niet dat hij het concept laat varen. In een brief schrijft hij dat hij nog kijkt hoe hij het kan inzetten, ‘zodat het een proportionele maatregel kan zijn.’

Onduidelijk

Het bevestigt voor sommigen wat Rosanne Hertzberger eind januari schreef naar aanleiding van het optreden van Kuipers in de Tweede Kamer. Zij vermoedt dat cijfers en wiskundige modellen voor het kabinet ondergeschikt zijn aan een hoger doel: de QR-code. ‘Desinformatie is alleen storend als het voor de verkeerde dingen wordt ingezet – niet als het voor de juiste dingen wordt ingezet,’ zegt de columniste van NRC daarover.

De actie van CU betekent niet per se dat ze voorstander zijn van 3G of zelfs afschaffing van het coronatoegangsbewijs. Mirjam Bikker, Tweede Kamerlid voor de CU, zegt bijvoorbeeld: “Op plekken waar het risico echt hoog is, zoals de nachthoreca, zou ik kunnen voorstellen dat je juist met testen het risico omlaag kunt brengen,” daarmee hintend op een 1G-systeem waarbij alleen nog een recente test toegang geeft. Daarnaast zegt hij: “Gelukkig ben ik niet getrouwd met welke G dan ook.”

Omstreden

Het coronatoegangsbewijs is omstreden. Vanuit de maatschappij en de politiek (met name D66 en VVD), onder de bevolking, ‘BN’ers’ en influencers. Marianne Zwagerman bijvoorbeeld citeerde het coalitieakkoord in haar column voor BNR: ‘We nemen het voortouw en zetten in Europees verband in op ontwikkeling van een digitale identiteit.’ Hans Teeuwen veroordeelde de trend in een viral video: “Het maakt ons minder vrij en we moeten ons hiertegen verzetten!”

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.