Coinbase blokkeert crypto-adressen gekoppeld aan Rusland

Coinbase blokkeert crypto-adressen gekoppeld aan Rusland

Coinbase, een Amerikaans bedrijf dat een cryptocurrency-uitwisselingsplatform exploiteert, zegt dat het momenteel 25.000 cryptocurrency-adressen blokkeert die zijn gekoppeld aan Russische mensen of entiteiten. Daarmee verdedigt het bedrijf zichzelf tegen claims dat Rusland opgelegde sancties met crypto zou kunnen omzeilen.

In een gisteren gepubliceerde blogpost schetste hoofd juridische zaken Paul Grewal hoe de financiële beurs voldoet aan de nieuwe regels die zijn opgelegd tijdens de invasie van Oekraïne. Deze regels impliceren het gebruik van “geavanceerde blockchain-analyses” om accounts te identificeren die indirect zijn gekoppeld aan verbannen gebruikers.

‘In de afgelopen weken hebben regeringen over de hele wereld een reeks sancties opgelegd aan individuen en territoria als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Sancties spelen een cruciale rol bij het bevorderen van de nationale veiligheid en het afschrikken van onwettige agressie, en Coinbase ondersteunt deze inspanningen van overheidsinstanties volledig’, aldus Grewal.

Coinbase gaf aan dat de 25.000 geblokkeerde accounts “gerelateerd waren aan Russische individuen of entiteiten waarvan we denken dat ze zich bezighouden met illegale activiteiten.” Het bedrijf specificeerde niet wanneer ze precies waren geblokkeerd of hoeveel van de beperkingen verband hielden met de huidige sancties. In één voorbeeld noemde Coinbase een 2020-sanctie tegen een specifieke Russische staatsburger met mogelijk 1.200 gekoppelde accounts.

Hoewel crypto-wallets anoniem kunnen zijn en geen contact met traditionele banken nodig hebben, wijst hij erop dat transacties “traceerbaar, permanent en openbaar” zijn – wat het mogelijk gemakkelijker kan maken om ‘illegale accounts’ aan te pakken, waardoor ze cryptocurrency niet kunnen kopen of verkopen via een dienst als Coinbase. “Digitale activa hebben eigenschappen die een gemeenschappelijke aanpak van het ontduiken van sancties van nature afschrikken”, zei hij.

Amerikaanse wetgevers hebben zich afgevraagd of cryptocurrency-bedrijven sancties tegen Rusland volgen. Vier senatoren, waaronder Elizabeth Warren (D-MA), stuurden vorige week een brief waarin ze er bij minister van Financiën Janet Yellen op aandrongen plannen te schetsen voor het afdwingen van naleving.

Reactie van crypto-bedrijven

Crypto-bedrijven hebben zich echter uitgesproken tegen de analyse en bagatelliseren de waarde van de digitale valuta voor grootschalige illegale transacties. Binance-oprichter Changpeng Zhao noemde crypto “te klein voor Rusland”, daarbij verwijzend naar de extreem lage acceptatieniveaus. “De Russische regering en andere gesanctioneerde actoren zouden vrijwel onbereikbare hoeveelheden digitale activa nodig hebben om de huidige sancties op een zinvolle manier tegen te gaan”, schreef Grewal. (De sancties tot nu toe vereisen geen blokkering van gewone Russische burgers, ondanks oproepen van Oekraïne om ze te verlengen.) Omgekeerd hebben ze gewezen op de uitgebreide crypto-fondsenwervingsoperaties van Oekraïne, die eind vorige week ongeveer $54 miljoen hadden opgehaald.

Isolatie van Rusland

Rusland raakt steeds meer geïsoleerd van het grotere niet-crypto financiële systeem. Visa en Mastercard hebben onder andere de activiteiten in het land in het weekend opgeschort, waardoor kaarthouders in Rusland afhankelijk zijn van het Russische nationale betaalkaartsysteem.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.