Demonstratie Amsterdam gaat over vrijheid maar galg eist aandacht op

Demonstratie Amsterdam gaat over vrijheid maar galg eist aandacht op

Op zondag 3 oktober gingen ongeveer 25.000 mensen de straat op in Amsterdam. Zij spraken zich uit voor vrijheid en tegen een beknellend  coronabeleid. De meeste aandacht in de media ging echter uit naar een man die een galg had meegenomen: ‘Rondlopen met een galg en dan zeggen dat je demonstreert voor ‘nieuwe, goede, eerlijke politiek’. Het is goed met je,’ aldus Dilan Yesilgöz, staatssecretaris van economische zaken voor de VVD.

Vreedzaam en ludiek deelden de betogers hun onvrede over de aanpak rond het coronavirus. Via spandoeken spraken ze zich uit: ‘Unvaccinated lives matter‘ en: ‘Dit beleid is QRankzinnig,’ verwijzend naar de QR-code die gescand moet worden voor toegang tot onder meer café, bioscoop en concertzaal.

Een man droeg een bord met daarop de tekst: ‘Orwell was een optimist’, om te waarschuwen voor een dystopie die in zijn ogen ‘1984’ zal overtreffen. Een oudere heer had bij een temperatuur van vijftien graden zijn luier aangetrokken. ‘0,00003 procent kans dat ik het in mijn broek doe. Hoe lang moet ik de luier nog aanhouden?’ stond er op zijn protestbord. Hij trok veel bekijks en poseerde voor menig foto.

Toch was het de man die een galg had meegenomen die zorgde voor het gesprek van de dag in de media. Met de galg wilden mensen naar verluidt Hugo de Jonge ophangen, de demissionair minister van Volksgezondheid. Op social media uitten veel mensen hun onvrede, sommigen waren zelfs woedend.

Financieel journalist Arno Wellens geeft zijn commentaar op eerdergenoemde staatssecretaris Dilan Yesilgöz: ‘Dat is ’t akelige van dit soort acties. Je geeft regering een excuus om kritiek op app die NIETS met Corona te maken heeft, dat is een rotsmoes, af te doen als hooligan-gedrag. Één gebaar verpest de hele, terechte, boodschap. Dit domineert het nieuws, niet de drogreden rond app.

Wetenschapper en opiniemaker Raisa Blommestijn was ook aanwezig op de demonstratie. Ze is de laatste tijd vaker in de media te vinden. Zoals in het tv-programma Jinek, waar ze haar bezwaren tegen de coronapas uiteen zette. In Amsterdam ging ze met ex-politica en publicist Eva Vlaardingerbroek op de foto en postte die vervolgens op Twitter. Blommestijn spreekt van framing: ‘Ik begrijp dat framing veel gemakkelijker is dan tegenargumenten serieus nemen, maar probeer het eens zou ik zeggen.’

Ongehoord Nederland ging in het kader van hoor- en wederhoor op zoek naar de bron van de ophef. De man die de galg had meegenomen sprak niet over De Jonge maar had een hele andere uitleg: ‘Wij als bevolking hangen op dit moment in de strop,’ legde hij uit terwijl hij meeliep in de demonstratie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.