Dit is wat The Great Reset betekent volgens de bedenker ervan (video)
The Great Reset. Spreek die drie woorden uit en veel mensen worden direct een beetje misselijk. Want mocht de Great Reset slagen, staat ons een technocratische wereldorde te wachten met een stuk minder vrijheid en persoonlijke zeggenschap. Maar wie heeft het boek daadwerkelijk gelezen? En wie kent de rechterhand van Klaus Schwab, de mede-auteur Thierry Malleret? Thijmen Sprakel sprak met hem.
Waar gaat het eigenlijk om? De koers van Nederland vaart op het kompas van het World Economic Forum (WEF), zeggen sommige mensen die zich hebben verdiept in The Great Reset. Het was dan ook opvallend te noemen dat Premier Mark Rutte zei et boek niet gelezen te hebben (ondanks een bedankbriefje aan de voorzitter van het WEF Klaus Schwab). Gideon van Meijeren, Tweede Kamerlid voor de FVD, nam het boek wel ter hand. Wat hij las baarde hem grote zorgen.
Weten waarover men spreekt. Dat is ook het uitgangspunt van Sprakel. ‘Lees het boek en bekijk het interview. Oordeel daarna over The Great Reset,’ schrijft hij ter introductie op het gesprek.
Dialoog
De docent Engels en gitaarleraar heeft voor zijn blog Edukitchen al gesproken met zeer bekende mensen zoals Philip Zimbardo, Glenn Greenwald en Noam Chomsky. De focus ligt altijd bij onderwijs, maar in de slipstream ervan komen allerlei ideeën over onder meer psychologie, journalistiek en religie naar voren.
Mattias Desmet en Bob de Wit zijn kritisch over wat men onder The Great Reset kan scharen en hebben van de docent Engels de ruimte gekregen daarover hun visie te geven. Sprakel vertelde desgevraagd dat binnenkort ook die andere Thierry, van FVD, aan bod komt. Maar niet alleen zij, vertelt hij: “Ik wil altijd dat beide kanten van het verhaal aan bod komen, of zij nu mijn visie delen of juist helemaal niet,” zegt Sprakel desgevraagd. En zo sprak hij onlangs met econoom en WEF-hoofdrolspeler Malleret.
Oordeel
Op YouTube staan een paar comments: ‘Ik was blij verrast dat Thijmen opmerkte dat Thierry het (zienswijzen op mens en samenleving) presenteerde alsof er slechts sprake was van twee mogelijkheden die recht tegenover elkaar staan.’ Een ander zegt: ‘Dit interview is waardeloos, de interviewer legt de hypocrisie niet echt bloot.’ Maar oordeel vooral zelf over de wijze waarop Sprakel zijn rol vervult en het gedachtegoed van Malleret en het World Economic Forum.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.