Hoge energieprijzen laatste druppel: “Gaat bredere groep ondernemers treffen dan coronabeleid”

Hoge energieprijzen laatste druppel: “Gaat bredere groep ondernemers treffen dan coronabeleid”

Het coronabeleid was een ramp voor veel horecabedrijven, kappers en anderen die niet om fysieke nabijheid heen konden. De hoge energieprijzen dreigen een veel grotere groep mkb’ers in de problemen te brengen. “Het mkb wordt door het beleid steeds meer uitgehold.”

Energieprijzen rijzen de pan uit en er is geen einde van die ontwikkeling in zicht. Veel burgers komen daardoor in de knel. Een energietoeslag voor lage inkomensgroepen, algemene verlaging van energiebelasting en  gesleutel aan btw-tarieven moeten de burger tegemoet komen. Of dat voldoende zal zijn, is de vraag.

Vele ondernemers zien hun kosten snel stijgen, zonder dat ze dat door kunnen rekenen aan hun klanten. De hoge energierekening van bakkers, tomatentelers en andere energie-intensieve ondernemingen groeien veel midden- en kleinbedrijven boven het hoofd.

Verduurzaming en marktdynamiek

Alle hens aan dek dus? Volgens De Andere Krant niet. Het hoofdartikel van deze week kopt: ‘Overheid: groot deel mkb mag failliet gaan.’ De Nederlandsche Bank denkt dat 55 tot 90 procent van onder andere staal- en meelproductiebedrijven, alsmede verwerkers van aardappelen, groente en fruit, in de rode cijfers terechtkomen als er geen oplossing komt.

Op steun hoeven ze echter niet te rekenen: “Steun houdt niet-levensvatbare en niet-toekomst­bestendige bedrijven in stand.” Het gaat “vaak om bedrijven die toch al toe zijn aan een strategische heroriëntatie vanwege hun bijdrage aan de klimaatverandering”. Steun zou “verduurzamingsprocessen kunnen vertragen.”

Topambtenaren van het ministerie van Financiën zeiden eerder al dat faillissementen ‘onderdeel zijn van een gezonde marktdynamiek.’ Iets dat minister Sigrid kaag niet betwistte. Het is de vraag in hoeverre de verduurzamingsagenda en de energiemarkt onderdeel zijn van een ‘gezonde marktdynamiek’ wanneer de overheid er zo’n grote rol in speelt.

Tegenstelling

Zonder steun richting faillissement? Dat zal grote gevolgen hebben. Het mkb beslaat immers honderdduizenden bv’s, meer dan een miljoen zzp’ers en miljoenen werknemers in totaal. Het is niet zo dat ze allemaal genoeg vet op de botten hebben om een strenge winter te overleven. Volgens Lex van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht, zit veertig procent van de ondernemers nu al onder bijstandsniveau. ‘Dit gaat een veel bredere groep ondernemers treffen dan het coronabeleid deed. Velen zullen hun huis moeten verkopen.’

Wanneer een groot deel van hen het schip in gaat, zal dat zijn effect hebben op leveranciers, dienstverleners en producenten in de keten. Het gaat om een economisch ecosysteem waarbij alles met alles verbonden is. Het ministerie van Financiën echter gaat er vanuit dat dit alles geen “ontwrichtende werking” zal hebben. Een grote tegenstelling tussen beleidsmakers en geldverstrekkers aan de ene kant en ondernemers aan de andere.

Controle

Pancras Pouw komt aan het woord in De Andere Krant. De oprichter en voorman van beUnited, een mkb-belangenbehartigingsorganisatie met rond de 40.000 leden, denkt dat het mkb voor de overheid een lastige groep vormt. Dat terwijl zij in tegenstelling tot vele multinationals een aanzienlijke bijdrage leveren aan de schatkist. Hij stelt: ‘Het grootbedrijf is lekker overzichtelijk. Bewust of niet, maar het mkb wordt door het beleid steeds meer uitgehold.’

Ton van der Schelde heeft een soortgelijke kijk op de zaken. De partner bij BSCO (Business Support Corporation), dat mkb-bedrijven ondersteunt en financieel adviseert, wijst er in dezelfde krant op dat veel Nederlandse mkb-bedrijven op dit moment worden opgekocht door buitenlandse concerns en investeerders. “Grote bedrijven kun je makkelijker aansturen dan het mkb. Over kleine bedrijven heb je minder controle.”

Met dank aan De Andere Krant. Lees het gehele artikel hier.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.