Ruim 1100 kinderen van slachtoffers toeslagenaffaire werden uit huis geplaatst

Ruim 1100 kinderen van slachtoffers toeslagenaffaire werden uit huis geplaatst

In de periode 2015-2020 zijn er meer dan 1100 kinderen van slachtoffers van de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De analyse werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is hier te vinden. “Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid,” beweert Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Vele gezinnen werden de laatste jaren getroffen door de werkwijze van de Belastingdienst inzake de kinderopvangtoeslag. Kleine administratieve fouten van ouders en onduidelijke regelgeving van de overheidsdienst hadden grote gevolgen. Ze leidden tot beschuldigingen van fraude aan het adres van de ouders. Daardoor moesten ze (vaak grote) bedragen terugbetalen aan de overheidsdienst. Het zorgde voor psychische klachten, baanverlies en een ontwrichting van hun sociale leven. De financiële problemen hadden ook scheidingen tot gevolg en zorgden ervoor dat gezinnen hun huis moesten verkopen.

De omstandigheden waar de gezinnen in terecht kwamen door de beschuldigingen van fraude van de Belastingdienst doen vermoeden dat er een rechtstreeks verband bestaat met het relatief hoge aantal uithuisplaatsingen. Het CBS geeft echter aan dat ze dat niet kunnen zeggen: “Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo’n verzoek ligt er nu niet,” geeft een woordvoerder aan.

Fel

De reacties vanuit de politiek zijn fel. Omtzigt, samen met Renske Leijten van de SP het gezicht van de controlerende macht rond dit thema, zegt op Twitter: ‘Meer dan 1100 kinderen van Toeslagenouders zijn de afgelopen vijf jaar uit huis geplaatst. Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid. En er is nog steeds geen meldpunt.’

Jesse Klaver van oppositiepartij GroenLinks wil meer duidelijkheid over het verband tussen de uithuisplaatsingen en de toeslagenaffaire. Hij schrijft op Twitter: ‘Onverteerbaar leed. 1115 kinderen van toeslagenouders zijn uit huis geplaatst. Dit mag nooit gebeuren door een falende overheid. Er moet snel duidelijkheid komen over het verband met het toeslagenschandaal, zodat we recht kunnen zetten waar mogelijk.’
Onafhankelijk Kamerlid Omtzigt heeft samen met CDA, SP, ChristenUnie en DENK een reactie opgesteld. Hierin vragen ze de regering om een toelichting op de laatste ontwikkelingen. Bovendien willen ze een plan zien waaruit blijkt dat er werk wordt gemaakt van hulp aan de gedupeerden.

Niet alleen in de politiek heerst verontwaardiging. Burgers in het hele land spreken schande van de werkwijze van de overheid en de nazorg aan de slachtoffers. Ook financieel journalist Willem Middelkoop begrijpt het niet: ‘Kan iemand me even uitleggen hoe een conflict met de belasting, in een parlementaire democratie, kan eindigen met het uit huis plaatsen van je kinderen…’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.