Lockdown Shanghai veroordeeld: wordt vijandbeeld bijgesteld?
Shanghai kent sinds eind eind maart een lockdown die volgens de overheid de verspreiding van corona moet tegengaan. Beklemmende beelden van Chinezen gevangen in hun eigen huis en in quarantainekampen bereikten Nederland en de rest van de wereld. ‘Zal het hier ook ooit zover komen?’ vroegen veel mensen zich wereldwijd af. Ondertussen raken de ontwikkelingen in China de rest van de wereld op een andere manier: de levering van voedsel, grondstoffen en andere goederen stokt.
De laatste weken bereikten eerst beelden van de havenstad in lockdown ons land, later gevolgd door videomateriaal van quarantainekampen en -zeer ongebruikelijk- volksprotesten en plunderingen. De beelden van kinderen die gescheiden van hun kinderen in quarantaine zijn geplaatst, deed menig ouder zoeken naar de uit-knop. Zie hieronder de beelden van de omschreven situaties. Het zorgde voor veel bezorgdheid, want China zet toch immers de toon in het coronabeleid.
China 🇨🇳
Quarantine camps."Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
~ Benjamin Franklin pic.twitter.com/Gcib2ZtwAz— James Melville (@JamesMelville) April 13, 2022
Looting and unrest in Shanghai as city plunged into strict Covid lockdown pic.twitter.com/1sdt9bon7y
— The Independent (@Independent) April 11, 2022
Dystopische nachtmerrie
Een verkenning van de wijze waarop media (geen) verslag doen van de situatie in China zet aan het denken. The New York Times kopt: ‘De puinhoop van het ‘zero-covid’ beleid van China bewijst dat autocratie iedereen pijn doet.’ Zakenblad Forbes kiest voor een andere titel met negatieve inzet: ‘De ‘zero-tolerance’ een andere titel boven zijn artikel: ‘Het zero-covid beleid leidt tot een dystopische nachtmerrie voor 16 miljoen inwoners.’
En dan CNN. Het nieuwsmedium staat, zeker wat corona aangaat, niet bekend om een kritische houding tegenover overheden die er een strikt coronabeleid op nahouden. Het spreekt van een ‘inhumaan beleid’ en David Culver, de correspondent ter plekke, heeft het over een bizarre situatie.
Jay Bhattacharya, medisch professor aan de prestigieuze Stanford University en een van de initiatiefnemers van de Great Barrington Declaration, deelde via Twitter de vraagtekens die het oordeel over het Chinese coronabeleid bij hem oproept. ‘De verdedigers van de lockdowns zijn verbijsterend. Ze zeggen al een tijd lang dat Westerse lockdowns niet hebben gewerkt omdat ze niet streng genoeg waren. Het fiasco van Shanghai laat zien wat voor wreedheid er schuilgaat achter die ideologie. Wat betekent hun kritiek op China?’ Lezers van Café Weltschmerz mogen op zoek naar een antwoord op de vraag waarom de aandacht voor China en haar coronabeleid nu anders gekleurd is dan in de voorbije twee jaar.
The lockdown apologists are astonishing. They have been arguing for a while now that the western lockdowns failed because they were not harsh enough. The ongoing Shanghai fiasco has revealed the cruelty at the heart of their ideology. What is their criticism of China?
— Jay Bhattacharya (@DrJBhattacharya) April 12, 2022
Handel
Er speelt nog iets. Door de maatregelen wordt het vervoer en de verwerking van goederen in de haven ernstig vertraagd. Volgens Bettina Schoen-Behanzin, vice-president van het Handelsdepartement van Shanghai voor de Europese Unie, beweert dat het handelsvolume met veertig procent is afgenomen. Meer dan de helft van de logistiek en opslag van Duitse bedrijven en bijna vijftig procent van hun toeleveringsketens zijn “volledig verstoord of ernstig beïnvloed” vanwege het huidige Covid-beleid in China, volgens Joerg Wuttke van de kamer van Koophandel van hetzelfde supranationale orgaan.
De vrijheidsbeperkingen en het gebrek aan voedsel heeft gezorgd voor oproer her en der in de stad. Het is moeilijk te beoordelen hoeveel er naar buiten komt van de totale onrust in de havenstad. Maar het feit dat burgers daar tegen de autoriteiten ingaan wanneer een gebrek aan vrijheid gecombineerd wordt met inflatie en honger, zal geen prettig vooruitzicht zijn voor de Europese stabiliteit.
Wuttke verzocht de Chinese vice-premier het voorbeeld van Singapore te volgen, dat volgens hem een beleid volgt waarbij de bescherming van de eigen bevolking hand in hand gaat met economische groei. Een iets minder strikt coronabeleid in combinatie met het injecteren van vaccinaties zou volgens Wuttke een uitweg kunnen zijn.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.