Meerderheid wereldbevolking: ‘Overheid beperkte vrijheden teveel na corona uitbraak’

Meerderheid wereldbevolking: ‘Overheid beperkte vrijheden teveel na corona uitbraak’

‘Ging uw overheid te ver in het beperken van burgerrechten?’ Die vraag stelde onderzoeksbureau Latana in samenwerking met de Stichting Alliantie van Democratieën aan mensen in 53 landen. Die landen vertegenwoordigen driekwart van de wereldbevolking. De overgrote meerderheid van hen, van India tot Italië, vond dat de overheid haar boekje te buiten ging.

Latana en de genoemde stichting voeren jaarlijks een onderzoek uit naar de perceptie van mensen rond democratische principes. Een van de vragen dit jaar betrof de opstelling van de overheid ten aanzien van corona. Op Taiwan, China en Zweden na vonden de respondenten dat hun vrijheden teveel werden aangetast. De waardering van de eerste twee landen is wellicht terug te voeren op hun culturele en politieke mentaliteit. Dat de Zweedse deelnemers aan de poll het niet eens waren met de stelling, is beter te begrijpen door de liberale coronapolitiek in ogenschouw te nemen. Vergeleken met andere landen werd alles heel vrij gelaten.

Verschillen

De grootste afkeer van de politieke keuzes waren merkbaar in landen zoals India, Pakistan, de Filipijnen en Argentinië. Het zijn landen waar het vertrouwen in de overheid van oudsher al niet groot is. Mogelijkerwijs hebben de vrijheidsbeperkende maatregelen de inwoners ook zwaarder getroffen. Door het coronabeleid slonken de overlevingskansen voor velen snel: zonder sociaal vangnet konden ze van de ene op de andere dag hun werk niet meer uitvoeren en raakten ze inkomsten kwijt. Dat betekende voor miljoenen mensen een grote armoedeval.

Op plekken zoals Noorwegen, Denemarken en Zwitserland is het aandeel dat de vraag met een ‘ja’ beantwoordt groter dan degenen die ‘nee’ zeiden, maar het verschil wordt al kleiner.

Wie denkt dat de bevolking van Canada, Australië en, in mindere mate, Italië, de maatregelen massaal ja knikte bij het horen van de vraagstelling, komt bedrogen uit. De mensen die het daar wel en niet met de stelling eens waren, houden elkaar bijna in evenwicht.

Dwaalspoor

Wie alleen naar de respons op deze gesloten vraag kijkt, zou kunnen denken dat de wereld een volgende lockdown niet meer zal accepteren. Er waren echter nog meer vragen. Op de vraag of de overheid goed gereageerd had op de ‘coronacrisis’ -suggestieve vraagstelling? De comment sectie is open- gaf een meerderheid aan dat ze het daar mee eens waren.

Onderstaand een plaatje van de respons op de vraag per land. Het beeld is vaag. De gehele survey is echter op de site van Latana te downloaden als Pdf (wel eerst je e-mail adres opgeven voor het ontvangen van de link).

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.