Misleiding? ‘Thee kan trombose veroorzaken en tuinieren verhoogt kans op hartfalen’
Thee vergroot de kans op trombose en tuinieren kan leiden tot een hartaanval. ‘What’s next?’ vragen veel mensen zich af. Worden hier bijwerkingen van coronavaccins onder het tapijt geschoven of gaat het om voortschrijdend inzicht van de wetenschap?
Drinken mensen niet al eeuwenlang thee (en in Azië zelfs nog langer)? Het Britse Express kopt ‘Bloedproppen: het favoriete drankje van het land kan je bloed dikker maken en vergroot het risico erop.’ Volgens aderchirurg Mark Whiteley wel. Dat komt door het uitdrogende effect van het drankje. Lees hier meer over het hoe en waarom van het gevaar van zowel thee, koffie als alcohol op de vorming van bloedproppen. Die kunnen zorgen voor onder meer hartaanvallen en herseninfarcten.
Toevallig
Is tuinieren echt zo gevaarlijk? Volgens The Sun is het behoorlijk risicovol. Het haalt onder meer een onderzoek van de universiteit van Mainz aan, dat aangeeft dat er jaarlijks negen miljoen mensen sterven door vervuiling van lucht, water en grond. Het is daarom raadzaam een mondkapje te dragen tijdens het tuinieren.
Voor sommige mensen is het allemaal nét iets te toevallig. Want is er geen grote oversterfte de laatste tijd, ná de coronagolven? Komt dat mogelijk juist door de coronavaccins? Zijn de cardiovasculaire complicaties niet bij uitstek de bijwerkingen die het meest voorkomen/de meeste impact hebben?
Wie drinkt er vooral thee? Dat zijn mogelijk vooral de oudere Britten. De jongere generatie kiest sneller voor een Red Bull of een biertje. Wie zit er graag met de handen in de klei? De bewoners van het Europese eiland staan erom bekend dol te zijn op hun tuin, maar het zijn vooral de gepensioneerden die er tijd voor hebben.
Plastic en vergiftige grond zijn schadelijk voor de gezondheid, dat is een veilige veronderstelling. maar was dat niet altijd al zo? Is het de groep van tuinierende pensionado’s die het meest zal lijden vanwege de vaccins die het immuunsysteem mogelijk aantasten? De groep die sowieso al vooraan staat om het loodje te leggen, oneerbiedig gezegd?
Herinnering
Het zijn niet meer dan aannames, maar dit soort berichten roept nu eenmaal vragen op. Het zijn niet de enige ‘vreemde onderzoeksresultaten.’ Ze roepen bijvoorbeeld een campagne van Beyond Brain in herinnering. De Canadese organisatie plaatste vorig jaar advertenties op bussen met de tekst ‘Kinderen krijgen ook hartinfarcten en hersenbloedingen- herken de signalen.’
De timing zorgde destijds ook voor enige aarzeling. De campagne begon op het moment dat de geruchten over bijwerkingen van de vaccins sterker werden en samenvielen met een push voor coronavaccinatie voor kinderen.
Uiteraard werd het ge-factcheckt en ontkracht maar het kon de discussie niet verstommen. ‘Een groot deel van de bevolking doet alsof kinderen altijd al hartaanvallen hebben gehad of sterven in hun slaap. Alsof sporters altijd al neervielen tijdens wedstrijden,’ schreef een zekere Nat. Haar post op Reddit alleen al leidde tot bijna duizend reacties.
Big Pharma, onderzoek en de media
Cholesterol is slecht voor de bloedvaten, roken schadelijk voor de gezondheid en beweging houdt het lichaam gezond. Het is niet voor het eerst dat medische aandoeningen zoals hartfalen en beroertes onder de aandacht worden gebracht bij het grote publiek. Onderzoek staat nooit stil, dus nieuwe inzichten blijven komen en eerdere resultaten herzien. Dat ter verdediging van de meest recente berichtgeving.
Maar niet alle onderzoeken kun je even serieus nemen. Dat kwam o.a. naar voren tijdens de ‘herhaalbaarheidscrisis’ van 2005. Hetzelfde jaar publiceerde de gerenommeerde wetenschapper John Ionnidis het artikel ‘Waarom de meeste gepubliceerde onderzoeken niet kloppen.’
De betrouwbaarheid van de medische wereld staat erg onder druk. De Deense Peter Gotzsche schreef het boek ‘Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad‘ en Dick Bijl bracht onlangs nog ‘Het Pillenprobleem‘ uit.
In coronatijden werden in alle haast vectorvaccins en experimentele mRNA vaccins op de markt gebracht. Dat zorgde voor extra wantrouwen, zeker nadat de betrokken farmaceutische bedrijven keer op keer in gebreken bleven met de publicatie van bijwerkingen.
Het is aan de volharding van journalisten, onderzoekers en advocaten te danken dat er meer en meer aan het licht komt. Zij moeten vaak achteraf de leugen doorprikken die het grote publiek veel eerder zonder nadenken heeft geslikt.
Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.