Pfizer nam meer dan 600 mensen in dienst om vele bijwerkingen te rapporteren

Pfizer nam meer dan 600 mensen in dienst om vele bijwerkingen te rapporteren

Pfizer heeft tijdens de drie maanden nadat het Pfizer-vaccin tegen corona in gebruik werd genomen, 600 extra werknemers aangenomen. Zij moesten op fulltime basis meldingen van bijwerkingen rapporteren. In de maanden daaropvolgend moest de arbeidskracht uiteindelijk tot 1800 mensen worden aangevuld om de bijwerkingen bij te houden. Dat blijkt uit documenten van het farmaceutische bedrijf.

Uit het rapport van meer dan 10.000 pagina’s blijkt dat Pfizer direct na de Toestemming tot Gebruik in Noodgevallen (ofwel de voorlopige goedkeuring van het vaccin) in de Verenigde Staten naarstig op zoek ging naar personeel om de bijwerkingen te rapporteren. Volgens Brian Hooker, hoofd wetenschap bij Children’s Health Defense, kwamen er al snel vele bijwerkingen aan het licht: ‘158.000 gerapporteerde bijwerkingen betekent dat in 1 op de 1000 gevallen er bijwerkingen optraden. Velen daarvan ernstig.’ Doordat er zo snel zoveel negatieve effecten werden gemeld, is het volgens Hooker ‘geen toeval dat je een leger van 1800 mensen nodig hebt om dat allemaal te verwerken.”

Ondanks de flinke nevenschade zag Pfizer geen reden om te stoppen met de productie of verspreiding van het vaccin. Een vaccin moet doortastend en snel worden geïmplementeerd om zo een significante impact te hebben op het verloop van de pandemie, werd verteld. Rond dezelfde tijd zei Albert Bourla, de CEO van de farmagigant, dat mensen die desinformatie verspreiden en twijfel zaaien, criminelen zijn.

Golf

De informatie en de bronnen uit dit artikel over Pfizer is afkomstig van de nieuwssite van Childrens’s Health Defense, The Defender. De beschreven documenten zijn vrijgekomen in een zogeheten tranche, een brokstuk van het gehele dossier. Voor mei dit jaar zullen er nog zo’n 80.000 pagina’s vrijkomen.

Juist nu de coronastorm (even) is gaan liggen, komt er een golf van informatie los. WOB-verzoeken en buitenlandse varianten daarvan zoals de Freedom of Information Act (FOIA) leidden tot een ongekende vrijgave van documenten. Daaruit blijkt in veel gevallen in hoeverre de media, de overheid en het bedrijfsleven (in dit geval specifiek farmaceutische bedrijven) met elkaar verstrengeld zijn. Het graven gebeurt door dossierspitters zoals Aukema, Cees, Van der Tuin en Van der Vegt en vanuit ‘alternatieve media en organisaties’ zoals Childrens’s Health Defense. Ook ‘reguliere media’ zoals Nieuwsuur en De Volkskrant brengen nieuws dat met aanhoudende druk onder de handen van voorlichters, media-adviseurs en juristen vandaan moet worden getrokken. Nu de paniek rond het coronavirus is gaan liggen, keren ook het journalistieke verstand en de intellectuele afstand mogelijk weer terug.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.