Nationale week met EXTRA vlees en vis! – 3# Louisiana meatloaf

Nationale week met EXTRA vlees en vis! – 3# Louisiana meatloaf

Deze week is het de ‘nationale week zonder vlees’ – aldus iemand die dat in het leven heeft geroepen. Omdat wij de boeren willen blijven steunen, gezond willen blijven en alles behalve mee willen gaan in het vegen-narratief, delen wij deze met water in de mond overheerlijke recepten met EXTRA vlees en/of vis. Geniet!

Vandaag #3: Louisiana meatloaf – ingezonden door een Weltschmerz-lezer.
(4 personen, gebaseerd op 1,5 kilo runder+varkensgehakt)

Ingrediënten:
– 1 groene paprika, 1 rode paprika, 1 gele
of oranje paprika, alles in kleine blokjes gesneden
– 2 middelgrote witte uien, 5 stengels bleekselderij,
– 10 cm wortel/winterpeen, alles in kleine blokjes
gesneden
– 8-10 tenen knoflook, fijngehakt
– 6 eetl boter
– 2 theel zout;
– 1 theel gemalen zwarte peper
– 1 (afgestreken) theel gemalen nootmuskaat, 1 theel cayenne peper,
– 1 theel gemalen komijn, 1 theel tijm of oregano
– Flinke scheut Tabasco sauce; 1 a 1,25 kop tomatenketchup
– 4 eetl honing
– 0,5 kop melk
– 1-2 kop paneermeel of gedroogde broodkruimels
– 1 kilo mager rundergehakt (geen tartaar); 0,5 kilo mager varkensgehakt
– 3 eieren

Bereiding:
1. Warm de oven voor op 180-200 graden C.
2. Smelt de boter in een grote koekenpan op matig hoog vuur. Bak zachtjes de
stukjes ui, wortel, paprika, knoflook en selderij ca. 8 minuten tot zachtgekookt
(niet aanbranden).
3. Voeg vervolgens zout, peper, cayenne, komijn, tijm, nootmuskaat en
Worcestershire sauce toe, en goed doorroeren.
4. Daarna een flinke scheut Tabasco en de helft van de tomatenketchup hieraan
toevoegen en ca. 1 minuut al kokend goed doorroeren.
5. Vervolgens pan van vuur / hittebron afnemen en ca. 5 minuten laten afkoelen,
waarna melk aan groentemengsel kan worden toegevoegd en doorgeroerd.
6. Dan tenminste 1 kop broodkruimels/paneermeel door groentmengsel roeren tot
een dikke massa ontstaat.
7. Runder- en varkensgehakt in een grote mengkom plaatsen.
8. Klop de eieren met een beetje melk.
9. Voor topping: rest van tomatenketchup, honing en enkele druppels Tabasco
door elkaar mengen.
10. Vervolgens groentemengsel en geklopte eieren aan het gehakt toevoegen en het
geheel zeer goed doorkneden tot een homogene massa is ontstaan.

11. Het geheel vervolgens kneden tot een meatloaf van ca. 30 x 15 x 7,5 cm, en
plaatsen op een tefalbakplaat of in een (niet-ingevette) glazen ovenschaal. De
meatlof licht bestrijken met ketchup-honing topping en dan onafgedekt in
midden van voorverwarmde oven plaatsen. Na ca. 20 minuten de meatloaf met
de rest van de ketchup-honing topping bestrijken en gedurende 30-40 minuten
afbakken (of tot meatloaf gaar is).

12. Daarna uit oven nemen en ca. 5 minuten laten rusten.

Side dish suggestie:
Buttery southern fried corn
(maiskorrels -vers of uit blik- en naar keuze stukjes rode, groene of oranje
paprika en kleine snippers rode peper in roomboter kort bakken in hapjespan,
waaraan tijdens het koken naar smaak een beetje zout en evt. wat suiker wordt
toegevoegd).

Wijnsuggestie:
F El Descanso, Chileense Cabernet Sauvignon Reserva
F Gallo, Californische Merlot
F Stoney Creek, Australische Shiraz

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.