Nederland gaat EU’s grootste gasveld sluiten

Nederland gaat EU’s grootste gasveld sluiten

Staatssecretaris Mijnbouw, Hans Vijlbrief, heeft tegen de Financial Times gezegd dat de Nederlandse regering later dit jaar de productie van het Groningen-gasveld stopzet. Het gasveld zou nu maar een fractie van zijn capaciteit produceren en het is volgens de ambtenaar “erg gevaarlijk” om hem te blijven gebruiken.

“We gaan niet meer open vanwege de veiligheidsproblemen.. Ik ga het niet doen, omdat het betekent dat je de kans op aardbevingen vergroot, waar ik niet verantwoordelijk voor wil zijn’, zei hij tegen het nieuwscentrum.

“Het is heel, heel simpel: iedereen die enige kennis heeft van aardbevingsgevaar zegt me dat het echt heel gevaarlijk is om te blijven produceren [in Groningen]. Ik ben er vrij zeker van dat het verstandig is om het te sluiten”, vervolgt Vijlbrief.

De ambtenaar merkte op dat hij van plan is om het gasveld voor 1 oktober te sluiten, maar dat dit zal afhangen van of de EU na de winter genoeg gas heeft. “Indien nodig kan het veld tot oktober 2024 in bedrijf blijven”.

Er is naar verluidt ongeveer 1 biljoen euro aan gasreserves in Groningen, dat in 1963 werd geopend en tien jaar geleden op zijn hoogtepunt meer dan 50 miljard kubieke meter gas produceerde. “Omdat het extractieproces leidde tot aardbevingen die de huizen van lokale bewoners bedreigden, werd de productie uiteindelijk stopgezet. Sinds de jaren 80 zijn er in de omgeving van Groningen jaarlijks tot wel 100 door boringen veroorzaakte bevingen geregistreerd, met tot nu toe ongeveer 160.000 claims voor schade aan eigendommen.”

Nederland kwam vorig jaar onder druk te staan ​​van de EU-autoriteiten om de productie op de locatie op te voeren, toen een daling van de aanvoer uit Rusland de gasprijzen op het continent tot historische hoogten deed stijgen. Hoewel Den Haag deze oproepen afwees, stelde het wel de plannen om het veld stil te leggen uit. De jaarlijkse productie werd teruggebracht tot 2,8 miljard kubieke meter (bcm), omdat de productie van meer dan 5 bcm het risico op aardbevingen zou vergroten, zei Vijlbrief.

Rusland was vroeger de grootste gasleverancier van de EU, goed voor 40% (155 miljard kubieke meter) van het totale gasverbruik in de EU in 2021. Vorig jaar moest Moskou de gasleveringen via de Yamal-Europe en Nord Stream 1-pijpleidingen stopzetten als gevolg van aan Oekraïne gerelateerde sancties. Eind september stopten de leveringen via Nord Stream 1 volledig nadat de pijpleiding was gesaboteerd.

Rusland blijft gas leveren aan bepaalde Europese afnemers via een doorvoerlijn door Oekraïne en de TurkStream-pijpleiding door Turkije, maar de volumes zijn slechts een fractie van wat ze waren in 2021. Experts uit de industrie waarschuwen dat de EU, hoewel ze op dit moment relatief zeker zegt te zijn van haar bevoorrading, het moeilijk kan zijn om alles de volgende winter bij te vullen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.