Roemeense minister van Defensie ziet dat vredesonderhandelingen ongewenst zijn en stapt op

Roemeense minister van Defensie ziet dat vredesonderhandelingen ongewenst zijn en stapt op

Vorige week stelde Vasile Dincu op tv dat onderhandelen met Rusland de enige kans op vrede is voor Oekraïne. Dat werd hem door de Roemeense president niet in dank afgenomen. De Roemeense minister van Defensie heeft nu ontslag genomen.

Hieronder de tweet die hij op 24 oktober de wereld instuurde. Hij meldde daarin dat hij zijn ontslag had ingediend bij de premier, Nicolae Ciuca. ‘Reden voor mijn beslissing is de onmogelijkheid om samen te werken met de president van Roemenië*, de opperbevelhebber van het Roemeense leger.’

Roemenië deelt een grensgebied van 600 kilometer met Oekraïne en maakt deel uit van de NAVO. Dat laatste is iets waar Dincu zich niet negatief over uit heeft gelaten. Integendeel, zijn Twitterprofiel (of in ieder geval de pagina die op zijn naam staat) staat bol van de steunbetuigingen aan NAVO-partners. Niet vreemd gezien zijn functie. Onderstaande tweet dient als voorbeeld: ‘#stronger together’.

Vrede

Wel zette hij zijn kanttekeningen bij de diplomatieke opstelling van de noorderbuur. Of misschien beter gezegd, in zijn ogen ziet hij daar een gebrek aan. Alleen aan de onderhandeltafel zou het land vrede kunnen bereiken, meende de inmiddels oud-minister in een vraaggesprek op televisie. Het kwam hem op kritiek te staan, zowel binnen zijn eigen (sociaaldemocratische) partij als bij de oppositie. President Klaus Iohannis floot hem terug: “Alleen Oekraïne zelf kan beslissen wanneer en hoe het zal onderhandelen.”

Daar bleef de terechtstelling niet bij, want zijn meerdere zei ook: “Dat is ons officiële standpunt. Sommigen van ’s lands vertegenwoordigers zouden wat vaker de krant moeten lezen.” Met die uitspraak maakte hij een  mogelijk gewenste gelijkschakeling van politiek en media expliciet.

Regime change

Ondertussen gooit de president van Oekraïne elke deur die op een kier naar vrede staat dicht. Die indruk ontstaat tenminste, voor wie afgaat op de vele toespraken die Volodymyr Zelensky de afgelopen maanden heeft gehouden. Meerdere malen heeft hij bovendien geweigerd om in gesprek te gaan met de Russische president Vladimir Poetin.

Hij onderstreepte die koppige houding begin oktober door per decreet vast te leggen dat hij niet met de Russische leider zal onderhandelen. Zolang Poetin de lakens uitdeelt tenminste. ‘Hij weet niet wat waardigheid en eerlijkheid betekent. We zijn bereid tot een dialoog, maar dan wel met een andere.” Kiezen of delen dus: een regime change of oorlog.

*Roemenië is een semi-presidentiële republiek met als staatshoofd een president en een premier als hoofd van de regering.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.