Dick Veerman interviewt Hans Huijbers; Het voedselsysteem is aan de rand van failliet

Hans Huijbers word geïnterviewd door Dick Veerman.
Huijbers is voorzitter, Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Vanaf 2009 commissaris (voorzitter) van de VION Food Group. Aan zijn boerderij heeft Huijbers een Café Restaurant gebouwd waar het publiek meer zicht krijgt op het boerenbedrijf.
fbd8a5591
Het gesprek gaat over de problemen die ontstaan zijn door overproductie. “De boeren sector is aan de rand van het failliet”, zegt Huijbers. “Het voedsel is nog nooit zo goed geweest en we hebben er nog nooit zo weinig voor betaald.” Door inadequaat en contraproductief beleid leggen boeren volgens Huijbers het loodje. Boeren worden vermalen door regels en staan voor immense keuzes. Er moet een nieuwe relatie ontstaan tussen burger en het platte land. We moeten samen de tuin Nederland in mogen richten.
In Frankrijk gingen vorige zomer boeren met trekkers de steden in. In september trokken ze op naar Brussel. Gisteren hielden ze een hele bus aan met daarin alle EU ministers van landbouw op in het Brabantse dorp Diessen. Ze kwamen met de schrik vrij en vergaderen morgen in Amsterdam. Ook daar worden boerenprotesten verwacht tegen de lage prijzen.
Er is geen dip in de prijs, maar een structurele verandering van de boereneconomie gaande. Maar boeren – en zeker Nederlandse – laten zich niet makkelijk sturen, zegt ook Huijbers. Als hun prijzen laag zijn, gaan ze nog meer maken. Dat kan niet goed gaan.
Dick Veerman (1963) richtte Foodlog op in 2005. Van ‘blog’ groeide het uit tot dé interactieve onlinekrant op het gebied van voedsel en voeding. De site maakt en kraakt nieuws en is uitgegroeid tot een opinievormend platform.
Veerman werkte, na studies Romaanse Talen en Wijsbegeerte, jarenlang als adviseur op het gebied van strategie en marketing. Een vervelende vorm van reuma dwong hem een stap terug te zetten. Hij besloot te gaan promoveren op de organisatorische voorwaarden voor een beter bestuur van bedrijven op basis van wiskundige analyses van gedrag. De promotie verdween echter uit beeld toen zijn reuma behandelbaar bleek met moderne gentech technieken.
Vanaf dat moment startte hij zijn destijds ‘per ongeluk’ begonnen Foodlog door omdat hij het belangrijk vond dat meer mensen weten wat welke rol de productie, verwerking en verkoop van voedsel voor – of juist tégen – onze belangen kunnen spelen.
Dick Veerman maakt een serie voor Café Weltschmerz rond de voedselintegriteit en het Europese productie- en handelsbeleid.

Ondersteun ook Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word lid
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Juan

Om onze boeren te laten overleven moet de (winst)marge weer terug naar de boer én moet de politiek, samen met de millieu-talliban, eens ophouden deze sector steeds verder te killen. Een stortvloed aan regelgeving uit Den Haag en vooral Brussel wordt over boeren en buitenlui uitgebraakt. En iedereen weet dat lobbyisten van banks en big business (ja, ook dat oligipolie kartel waar in het filmpje over gesproken wordt) daar de dienst uitmaken en toekomstige wetgeving naar hun hand zetten. En de rest, u en ik, hebben het nakijken.
Burgers, consumenten, de ‘onderheid’: Het is aan ons om onze boeren en onze lokale bedrijven overeind te houden en kansen voor de toekomst te bieden. Koop alleen, of in ieder geval zoveel mogelijk, daar waar je je eigen lokale economie steunt en levensvatbaar houdt. Kaalslag in je eigen is omgeving zal het weinig aantrekkelijke alternatief zijn. Iedereen weet inmiddels ook waar de grote winsten naar toe verdwijnen…
Aan de boeren zou ik willen meegeven, richt je eigen verkoop- en retailorganisatie op. Er zijn genoeg consumenten die op uw spoor zitten. Op dit moment zijn er wel boeren die direct aan consumenten verkopen, maar nog veel te weinig. Snij overbodige bloedzuigers uit uw systeem.

grasspriet

Quote: “Het voedsel is nog nooit zo goed geweest… ”
Definieer ‘goed voedsel’.
Doordat de landbouw is geïndustraliseerd en er tonnen kunstmest en pesticiden overheen zijn gegaan (en in nog steeds toenemende mate gebeurd), zijn de landbouwgronden geheel van voedingswaarde ontdaan.
Ons lichaam is opgebouwd uit ruim 80 mineralen. In de reguliere landbouwgronden zijn die al lang niet meer te vinden. En wat niet in de grond zit komt niet in ons voedsel en dus niet in ons lichaam m.a.g. dat we ziek worden. Ons lichaam kan heel lang compenseren en opgeslagen voorraden in het lichaam aanspreken, maar als alle voorraden zijn uitgeput houdt het op. Wat men tegenwoordig verbouwd in de reguliere landbouw is ‘lege voeding’ omdat de broodnodige mineralen er niet inzitten.
Er wordt niet gekeken naar kwaliteit maar naar kwantiteit. Als de planten maar hoog worden, is de slogan.
Tijd om normaal af te sterven krijgen planten ook niet, dan gaat er weer een bak gif overheen. Ik vraag me af waarom mensen anderen niet gedwongen mogen laten meeroken, maar waarom het helemaal normaal is dat pesticiden overal in de buitenlucht, langs voetpaden, fietspaden, woonwijken, scholen e.d. mogen worden gebruikt.
Wij wonen vrij buiten en voordat er überhaupt iets wordt gezaaid of gepoot, gaan de eerste giftanks al over de akkers heen en dat gaat iedere paar weken zo door totdat de boel wordt doodgespoten en geoogst. Je ruikt hier de verschillende gifsoorten 7-10 dagen na het spuiten nog steeds! En dat is allemaal ‘normaal’. Vervolgens gaat de mineraalarme planten naar de fabriek en worden dermate bewerkt dat het kleine beetje mineralen wat er nog inzit ook wordt vernietigd. En dan hebben we het nog niet eens over alle kunstmatige toevoegingen!
‘Goed voedsel’ is in mijn definitie, voeding waar alle mineralen inzitten. Het is voeding dat de tijd krijgt om te groeien zonder dat het met allerlei kunstgrepen wordt opgetrokken. Dan heb je voedsel zoals de natuur het heeft bedoeld en zoals ons lichaam het herkent en kan gebruiken.
En ja, dat houdt idd in dat het huidige systeem ten einde is. Wij vergiftigen onszelf niet alleen met de ladingen gif die worden gebruikt. Maar doordat onze voeding leeg is kunnen onze lichaamscellen niet naar behoren functioneren en worden steeds zieker, zwakker en misselijker.
Ons lichaam is in die zin heel simpel; als iets wat wij binnenkrijgen (op welke manier dan ook) niet voedzaam en dus heilzaam is voor onze cellen, het door ons lichaam wordt beschouwd en behandeld als lichaamsvreemd en daarmee als giftig bestempeld en verwerkt.
Hoogtijd om de industrie uit de voedselproductie te halen. Zowel in het productieproces als in het bereidingsproces.

De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.