Esther van Fenema & Yernaz Ramautarsing; Weg met de verzorgingsstaat!

Yernaz Ramautarsing beschouwd zichzelf als een ultieme kapitalist, een aanhanger van het gedachte goed van Ayn Rand en een verdediger van het objectivisme. Yernaz staat voor een maatschappij met een gelimiteerde overheid die alleen zorg draagt voor rechtspraak, politie en defensie. Die overheid laat mensen verder met rust. Er wordt een scheidingen aangebracht zoals we een scheiding aangebracht hebben tussen kerk en staat, dan ook tussen staat en economie, staat en onderwijs en staat en wetenschap. Een staat waarin de mensen geheel vrij zijn en de staat toch een belangrijke rol invult in ons leven. “Als we dat doen, zal onze samenleving kunnen floreren.”
yernaz3
 

Ondersteun Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13
(Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

 

 
Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word lid
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mary

Jammer dat mevrouw van Fenema bakzeil haalde.
Deze gast laat blijken geen idee te hebben wat vroeger allemaal gebeurde hier en waarom op een gegeven moment men de AOW heeft ingevoerd in 1957. Of hij is zo fundamentalistisch in zijn economisch geloof geworden, dat hij in een tunnelvisie is beland.
Ouderen zonder inkomen, of met alleen wat spaargeld, die niet meer zelf in hun levensonderhoud konden voorzien, om wat voor redenen dan ook, raakten afhankelijk van familie. Het was vaak: wie gaat pa of moe of allebei in huis nemen. Dat in kleine woonomstandigheden met veel kinderen. Ook kon het opvangadres wisselen en deed men dat om beurten. Oude mensen konden om die reden van hun vertrouwde omgeving, waar zij hun hele getrouwde leven hadden gewoond, weggetrokken worden. Als er geen familie was, in sombere bejaardenhuizen opgenomen. Afhankelijk van caritas. De ene bewoner kon boter en kaas krijgen op zijn brood van oude buren of bekenden, andere bewoner at bijkans droog brood. Op mijn vader heeft dit een enorme impact gehad die oude mensen zo te zien in die leefomstandigheden. Deze gast acht caritas voldoende. Mensen in moeilijke omstandigheden continue in onzekerheid laten zitten, of men volgende week nog wel boodschappen kan doen, of onderdak betalen. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook mensen die niet (meer) in staat zijn voor eigen inkomen te zorgen.
Wat moest een weduwe aanvangen tot WOII? Met nogal wat kinderen werkhuisjes zoeken en zwaar werk verrichten voor een habbekrats en dat bij haar zelf thuis ook nog eens. Of kostgangers in huis nemen. Of zien te hertrouwen en had je vaak een heel groot samengesteld gezin en oudste kinderen, die de nieuwe moeder of vader niet zagen zitten, gingen zo gauw mogelijk uit huis. Ook maar een slecht betaald baantje zoeken en ergens in de kost. Tot zijzelf trouwden.
Er is veel mis gegaan met de verzorgingsstaat, maar je moet het kind niet met het badwater weggooien! Met opkomende welvaart en sociale voorzieningen werd o.a. Nederland een magneet voor hele bevolkingsgroepen buiten Europa en ook sinds Schengen binnen Europa. Wat de asiel kosten zijn is niet eens een item in de campagne geweest. Er waren meerdere olifanten in de kamer, die niet werden gezien, of genegeerd door partijen en de journalisten. De concrete vraag hoeveel absorptie vermogen Nederlandse samenleving nog heeft en hoeveel jaar nog, kwam ook niet concreet aan de orde.
Het kapitalisme kan giftig zijn, zoals socialisme dat ook kan zijn. Het gaat altijd om hoe mensen ermee omgaan. Dat is niet best gebleken eerder met socialisme en inmiddels al enige tijd met het kapitalisme. Zonder een algemene integriteit krijg je volkomen scheve verhoudingen tussen de groep die alles naar zich toe weet te graaien en de verliezers, die moeten toekijken en ervaren hoe onmachtig men is daarbij. Politiek daar ook systematisch heeft gefaald. Noodzakelijke controletaak heeft laten liggen. Het geloof in hemel en hel is ook al zeer verdampt, dus dat correctiemiddel werkt niet meer. De anonimiteit- en los van corrigerende verbanden levend, deed de rest.
 

Benny Smith

Datgene wat Yernaz wil dat kennen we al, zie het harde 19e eeuwse
kapitalisme met kinderarbeid en grove uitbuiting van arbeiders, zie ook de
miljardairsdictatuur in de V.S. tegenwoordig met tentenkampen van armen, en miljoenen
gezinnen die ook met twee of drie banen nauwelijks rond kunnen komen, en met
overvolle gevangenissen, enorme aantallen drugsverslaafden, enzovoort. Ayn Rand
is typisch de profeet van psychopaten die volkomen schijt hebben aan mensen die
het minder getroffen hebben in het leven. Het is te hopen voor Yernaz dat hij
nooit tegenslag kent, nooit ernstig ziek wordt, nooit getroffen wordt daar wat
dan ook dat maakt dat hij hulp van anderen behoeft. Verder worden de ideeën van
Ayn Rand weerlegd door onderzoek vervat in bijvoorbeeld de Human Development
Index, de Social Progress Index en de Good Country Index. Ook is de filosofie
van Ayn Rand een rancunedenken jegens de overmachtige staat van het communisme die
de bloeiende onderneming van haar ouders heeft kapotgemaakt. Maar het is beslist
niet zo dat, zoals Thatcher zegt, ‘there is no such thing as a society’. Mensen
zijn sociale wezens, en er is een samenleving. Wil je die samenleving niet
vormgeven, dan is de mens de mens een wolf, en de krijg je de oorlog van
iedereen tegen iedereen. En als dan Yernaz na een ongeluk op straat ligt met
een gebroken been, dan zullen mensen gas geven en hard door rijden. Met achter
het glas lachend een opgeheven middelvinger.

De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.