Geef niet op, spreek je uit! – Shohreh Feshtali en Mattias Desmet

Shohreh Feshtali spreekt met Mattias Desmet over het totalitarisme waar mensen zich de afgelopen twee jaar massaal aan overgaven. Mattias is gespecialiseerd in de theorie achter totalitaire systemen, terwijl Shohreh de uitrol ervan in de praktijk ervaren heeft in Iran. De overeenkomsten tussen theorie en praktijk zijn herkenbaar en schokkend.

Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz. Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s. Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media. Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen.

Waardeer je onze video’s? Help ons in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz en word Stamgast!

Registreren

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s? Klik hierboven dan op Abonneren!

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
28 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan

Ontroerend!
En fijn om Matthias Desmet in anderer setting te zien en te horen.

Ed

Ik moet nog even bekomen. Het is lang geleden dat ik een zo mooi gesprek, ik noem het opzettelijk geen interview, mocht beleven. De spontaniteit, de openheid, de emotie, de wisselwerking, de eerlijkheid. BOEIEND !! Ik heb véél geleerd en sterk genoten van deze twee heerlijke mensen !!

adriestaalman

Wat een fantastisch gesprek is dit!! Juist de combinatie van de theorie van Mathias en de praktijk ervaring van de interviewster! Haar opmerkingen over de propaganda voorafgaand aan de omwenteling in Iran en het feit dat het VK en de USA welbewust achter deze omwenteling zaten, geven aan dat deze partijen de theorie van Mathias kennen en effectief toepassen in het bereiken van hun doelen. Je ziet het terug in de fase voorafgaand aan de 1e WO, de Russische revolutie en de vorming van de Sowjet Unie, etc. Het gaat daarbij steeds niet over de geopolitieke uitkomst op zich maar om het creëren van een potentiële instabiliteit die alle betrokken landen noodzaakt grote schulden te maken, oorlogen te voeren of minstens veel wapens aan te schaffen. Ten gunste van het private bankwezen (van Centrale Banken) en de wapenindustrie! Dat is de rode draad tussen alle oorlogen van de afgelopen 200 jaar.

Corrie

Dank jullie wel voor dit menselijke en warme gesprek. Op deze manier wil ik me uitspreken.🙏🏼❤️

Hans

Schitterend gesprek. Wel belangrijk het eigen hoofd te gebruiken, maar het feit dat de rationaliteit er vanaf spat spreekt mij zeer aan.
Belangrijk ook is de les die Mattias uitdraagt (vanaf 59:00): ga mensen niet dwingen anders te denken maar gun iedereen de ruimte om eigen denkveld te creëren.
Zo lees ik wel eens dat mensen voor ‘schaap’ worden uitgemaakt. En dat is jammer. Want, en zeker naar aanleiding van de uitleg in dit gesprek, daarmee worden de mensen die volgen juist gestimuleerd om in de massa te blijven. Binnen de groep voelen mensen zich veilig. Worden ze buiten de groep beledigd (lees: aangevallen) door de ‘zelfdenkers’, dan is voor hen de keuze snel gemaakt.
Ik geloof in de kracht van het zelfdenkend individu, en hoe dit op termijn verbinden kan.
En een krachtig individu is sterk genoeg om zich niet te hoeven verlaten op het negatief wegzetten van anderen.

John de Haas

Ik lees nu voor de tweede keer Matthias zijn boek en ik kwam toevallig ‘langs’ dit interview.
Ik heb verschillende keren kippenvel gehad en had af en toe de tranen in mijn ogen. Wat ben ik diep verheugd over dit gesprek, het boek van Matthias, de mogelijkheden die Cafe Weltschmerz biedt We gaan door! We kunnen niet anders. We spreken ons uit. Daarmee voeden we onze eigen menselijkheid. En daarmee inspireren we wellicht anderen. En daarmee maken we de hypnose wellicht minder diep. De vraag die steeds vaker in me opkomt is ‘Wil ik iets anders dan mijn waarheid spreken’. En dan denk ik aan de woorden van Victor Frankl die sprak over diegenen in de kampen die hun menselijkheid niet lieten afnemen. Die daadwerkelijk hun laatste stukje brood weggaven. Wat een kracht ging er van die mensen uit!
Ik moet naar aanleiding van dit gesprek ook denken aan Mansur al-Halladj, een Perzische soefi-mysticus die zei ‘Ik ben de Waarheid’, in de betekenis van de overwinning op het ego. De roep om die ‘waarheid’ wordt mijns inziens steeds sterker. Matthias haalt in het laatste hoofdstuk van zijn boek Foucault aan die het heeft over de ‘parrhesia’, het vrijmoedige spreken. Volgens mij is er een vrij moedig spreken nodig. De mensen die dit in de geschiedenis hebben gedaan zijn vaak (Socrates de gifbeker, Mansur al-Halladj de strop) op een akelige manier om het leven gebracht. Het is de vraag wat ze zouden doen en zeggen als ze nu hadden geleefd. Als je je waarheid blijft spreken, wordt je zelf in ieder geval steeds rustiger.

Margot Verkaik

Ik heb zélden zoveel onzin en misinformatie gehoord over de revolutie in Iran en wat daaraan vooraf ging, over Mohammad Reza Shah Pahlavi en wat na de revolutie kwam! Het is duidelijk dat Shohreh tot de elite behoorde die het (meer dan) goed had onder de dictatuur van Mohammad Reza Shah, dit in tegenstelling tot het gros van de bevolking die hij in bittere armoede liet leven en indien ze in opstand kwamen met de Savak te maken kreeg…..

Diny Vervoort

Het klopt denk ik dat Shoreh uit een welgesteld milieu afkomstig is.een groot gedeelte van de bevolking in Iran leefde in armoede. Dat was in bij opkomst van Hitler in Duitsland precies zo (torenhoge herstelbetalingen na WO1). Wat ik niet wist is dat Wikileaks onthullingen doet waaruit weer blijkt hoe de lange arm van America reikt (geopolitiek !).
MAAR laat u de essentie van massavorming niet ontgaan: tot waar kunnen de ‘leiders’ met goed of slechte bedoelingen de massa hypnotiseren. Zover zelfs dat een moeder haar kind ‘offert’. Derhalve vind ik dit een zeer belangrijk interview. Want wat gebeurt er in het westen nu met de laatste ontwikkelingen…corona, EU/Oekraïne. Laten we vooral kritisch blijven denken en ons uitspreken.

Aart

Zie het als een groot theater, waarin Shohreh in de zaal zit als toeschouwer, net als de arme onderdrukte sloebers. Beiden kijken naar/ondervinden de (gruwel)daden van het nieuwe bewind. De achtergrond van de toeschouwers doet er niet toe. Het gaat om de feiten. Die moet je onderzoeken; zijn het feiten of meningen?
Waar het in dit gesprek feitelijk om gaat is te duiden hoe een bevolking te manipuleren is/gemanipuleerd wordt. Recent de film The Wave gezien op YT (https://youtu.be/ICng-KRxXJ8). The wave; An experiment in an American High School where students learn how easy it is to be seduced by the same social forces which led to the horrors of Nazi Germany. Based on a true story. Sluit echt naadloos aan bij wat Matthias de Smet uitlegt over massa-psychologie. Schijnt op menig middelbare school in de jaren 90 verplichte kost te zijn geweest.

Jeanet

Dank voor dit verhelderende en ook troostende gesprek!
Veel geleerd!
Laten we blijven spreken en niet verstommen!

paulien

Binnen 2 jaar was vrij Iran omgetoverd tot een walgelijke samenleving 2 JAAR HE MENSEN please laat dit never gebeuren

cyberidiot

1979 laatste goedkoopste “magic bus” ticket Pokhara/Nepal – Lille/Noord Frankrijk a 250,= dollar
enkeltje over land.
Wij kwamen op een gegeven moment na een omweg (Kaspische zee) in Teheran terecht.
De Shah was weg en Khomeiny was net terug en de “bloed fontein” was net aangezet.
Een woedende menigte viel bus aan, want wij waren ‘buitenlanders” maar werden ontzet door
een soort revolutionaire zwaar bewapende garde, waarom is ons nog steeds niet duidelijk.

Datzelfde, zeer onbehaaglijke gevoel nl. een mengeling van o.a. angst en machteloosheid bekruipt
mij de laatste 2 jaar in dit oh zo geciviliseerde land. Ik hou voor de komende tijd, bijna letterlijk
mijn hart vast, Zeker gezien het grote aantal domme, vooral botte, inhalige, laffe “medelanders”

Mede bevestigd door het hoogste percentage van afgevoerde joden in WO2. en eenzelfde hoog percentage van vrijwillig dienen in de waffen SS (europees)

paulien

Al die zombie films spelen zich nu af

Margriet

Wat een mooi gesprek! Dank hiervoor!

Mike

Ehm, niet dat ik iets wil afdoen aan het ontstaan van massavorming, of dat het in Iran is ontaardt in een totalitair systeem, maar de oorzaak van de revolutie daar was toch volgens mij echt dat grote groepen mensen mensen het in Iran echt niet fijn hadden onder de Sjah. Als je daar deel uitmaakte van de elite, ja, dan had je het fijn en was het een plezierig land en keek je vol verbazing naar al die mensen die een revolutie wilden. Maar die revolutie daar kwam echt niet uit de lucht vallen.

marian terstepanian

dat is waar, maar is het er beter op geworden met religieuzen aan het roer? Achter de schermen spelen nog steeds dezelfde krachten, want dit land heeft o.a. uranium en olie!

JJ Post

Poetin en Rusland is meer democratische dan deze Dictatoriale EU!!!

JJ Post

Ik doe al jaren niet meer mee , leef zoals IK dat wil samen met mijn vrouw en kids.
Nog 22 maand en dan geen Hypo meer en we gaan zien hoe ze mijn huis willen afpakken, ze mogen het proberen maar dan wel over mijn LIJK!!!!!
Laat me niet genetische injecteren en spreek me overal en altijd uit laat me door niemand de mond snoeren NEVER!!!

Pieter

goed zo, op een dag geeft dit resultaten.

JJ Post
paulien

ja en de bomenkap GROEN HE 300 boigas centale in nederland Laats weer een in aan bouw( VATTENVAL. PS ENERGIE BEDRIJF ALMERE STAD ) GROEN HE? WALGELIJK MISSELIJK

Katja

Wow. Vandaar die leegte in hun ogen. Vandaar dat ze de andere kant op kijken wanneer ze met een verklaring komen. Ze zijn zelf gehypnotiseerd en ze geloven zelf niet in hun waanzinnige maatregelen.
Ik doe sinds 2 jaar niet mee, en gelukkig zag ik al dat er op de werkvloer ook door steeds meer collega’s de mondkapjes af gingen. Ik blijf me met respect uitspreken al is dat soms lastig. Ook laat ik me maar afblaffen, want ze weten niet beter. Ooit zullen ze zich afvragen waarom en gaan zelf nadenken.
Ik dank jullie voor dit mooi en duidelijke gesprek.

paulien

kijk naar al die zombie films mens kan niet meer zelf na denken. HYPNOSE dus lekker veel aan de buis hangen brengt migges Dit wisten de ratten al .

RobMooij

Very strong. Can this be subtitled?

Erika

Zeer boeiend gesprek!!! Heel mooi gedaan samen, beiden goed te verstaan. En de strekking is duidelijk! Dank jullie wle!

Henny

Shohreh je spreekt buitengewoon goed Nederlands. Wat een prachtig gesprek. Dank jullie wel

Rene

Prachtig interview. Wat slaat die Mattias Desmet de spijker op zijn kop

Jaap

Liefde voor Alles {de verlichting) God Consciousness… is de enige definitieve oplossing voor al deze problemen…

De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.