Overheid vecht om de macht met de burgers; Stan van Houcke, Kees van der Pijl en Cees Hamelink

De overheid wil met de sleepnetwet iedere vorm van verzet voor kunnen zijn om ongewenste veranderingen tegen te houden en geeft de overheid de mogelijkheid om elke burger dag en nacht te kunnen bespioneren. Dit is een transnationaal fenomeen waardoor alle verzamelde informatie overgedragen kan worden aan buitenlandse (lees, voornamelijk Amerikaanse) inlichtingendiensten. De wet legitimeert de activiteiten die nu door de samenwerkende overheden illegaal gebeurd.

Cees Hamelink;
“De sociaal democratie is de strijd tegen de economische macht aan het verliezen. Het begrip ‘macht’ is geheel uit het intellectuele discours verdwenen. Het begrip is een taboe geworden. Macht is het opportunistisch meewaaien met alle winden. Je wint er niets mee. Het vertrouwen dat we met elkaar een tegenmacht kunnen organiseren is bij velen inmiddels ook verdwenen.
Kees van der Pijl;
“De scherpe politieke analyses die in de jaren ’60 en ’70 mogelijk waren zijn inmiddels afwezig. In elke tijd vormen zich nieuwe krachten die, ofwel naar de toekomst kijken, of die de bestaande orde eventueel zelfs met geweld willen handhaven. We zitten nu in een informatie revolutie , waarbij de relatie van de mensen tot de informatie die zij tot zich nemen totaal gewijzigd is. Er ontstaat dan een gevecht om de macht, om de mogelijkheden die het in zich heeft maatschappelijk te benutten. De sleepnetwet is een onderdeel om de macht van de overheid te kunnen borgen. Het heeft tegelijkertijd niets te maken met het verdedigen van de privacy. Om hier iets tegen te doen zou er een nieuwe progressieve beweging moeten ontstaan die je wellicht dan als links kan beschouwen.”
Cees Hamelink is emeritus hoogleraar Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus hoogleraar Media. Hij is hoogleraar in managementinformatie en kennis aan de universiteit van Aruba en hoogleraar media, religie and cultuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Kees van der Pijl is emeritus hoogleraar internationale verhoudingen aan de universiteit van Sussex.
Stan van Houcke werkte lange tijd bij VPRO-radio, en was daarvoor onder andere actief bij STAD Radio Amsterdam. Hij verwierf landelijke bekendheid in 1980 met een live-verslag over de rellen rond de inhuldiging van koningin Beatrix.
Maak Café Weltschmerz groot door een donatie of het adopteren van een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13. https://www.cafeweltschmerz.nl/doneer


[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.