Vechtscheiding tot de dood erop volgt; Esther van Fenema met Ton Lankreijer

Zwartboek Frank: zelfmoord na vechtscheiding.

Ton Lankreijer is journalist, auteur en tv-maker. Sinds een jaar is hij nauw betrokken bij cafeweltschmerz als interviewer/presentator. Deze week is hij zelf onderwerp van gesprek. Esther van Fenema voert een intensief gesprek met Lankreijer over zijn nieuwe boek, dat vandaag, 15 september, uitkomt.
schermafbeelding-2015-12-17-om-20-43-13-1
Het tweede boek over vechtscheiding, twee jaar geleden publiceerde de auteur al Van Oogappel tot Twistappel, in het kader van het 25-jarig bestaan van de Stichting Dwaze Vaders. Het nieuwe boek van Ton is met recht een zwartboek. Lankreijer legt genadeloos het falen van hulpverlenende instanties vast, na langdurige research.
Jeugdbescherming Amsterdam, afdeling Welzijn gemeente Amsterdam, Omgangshuis Noord-Holland, de advocatuur en het CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer. Allen worden ze haarscherp doorgelicht door Lankreijer. Het resultaat is ontluisterend. ‘Een leven zonder het liefste meisje van de wereld heeft voor mij geen enkele waarde meer…ik stap eruit’ De laatste regels van Frank (48), vader van dochter Anna (9), voordat hij op 2 april 2015 op het strand van Bloemendaal zelfmoord pleegt. Aanleiding voor dit drama: vechtscheiding. Even daarvoor praat hij nog anderhalf uur met zijn dochter om te vertellen dat papa ‘op reis gaat’. Journalist en schrijver Ton Lankreijer ontvangt een dag voor Franks wanhoopsdaad de laatste mail van de wanhopige man.
‘Ik geloof niet meer in een goede afloop en wend me tot jou. Een journalist die misschien bereid is om mijn verhaal terzijnertijd naar buiten te brengen. Door jou hoop ik dat de politiek en de onverschillige massa zich bewust worden van de tragedie die zich afspeelt in Nederland’.
Een jaar lang verdiept Lankreijer zich niet alleen in de aanleiding van het familiedrama, een stuk gelopen huwelijk, hij reconstrueert in Zwartboek Frank het complete levensverhaal van Frank.
Zwartboek Frank is niet alleen een actueel boek vanwege familiedrama’s, zoals onlangs nog in Amsterdam. Helaas een terugkerend fenomeen. Het boek legt op zeer confronterende wijze de vinger op vechtscheidingsleed, waar duizenden kinderen dagelijks het slachtoffer van worden.
Het Omgangshuis Noord-Holland wordt aangeklaagd voor ‘dood door schuld’ door de ouders van Frank. En de raadsman van Frank acht ook de rechtbank ‘mede-schuldig’ aan Franks zelfmoord door nalatigheid en slordigheid. Hoe drijven twee ex-geliefden elkaar tot wanhoop. Hoe manipuleren ze elkaar. Hoe strijden ze om hun gelijk, over het hoofd van hun eigen kind heen’.

Help Café Weltschmerz en doneer, we hebben jullie hulp hard nodig. CLICK HIER!


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.