Vijf jaar voorgelogen over Griekenland

ewald500
Ewald Engelen: 22-06-2015
Burgers van Nederland, vijf jaar lang bent u voorgelogen over de Griekse crisis. Vijf jaar lang hebben pers en politiek u steeds maar weer dezelfde halfwaarheden en leugens op de mouw gespeld (uitzonderingen daargelaten).
 
De leugens:

 1. Wij, Nederlandse belastingbetalers, hebben de Grieken ‘gered’ door hen 240 miljard euro te lenen toen de internationale kapitaalmarkten voor de Griekse staat op slot ging.
 2. Grieken zijn luie, verwende hedonisten, die met 55 met pensioen gaan, een onderontwikkeld arbeidsethos hebben en liever aan het strand liggen dan werken.
 3. Grieken hebben, ondanks onze generositeit en ondanks de gemaakte afspraken, nagelaten hun begroting op orde te krijgen en hun economie te hervormen.
 4. Grieken moeten niet zeuren, want ze hebben hun huidige ellende toch echt aan zichzelf te danken; door corruptie, clientelisme en een belabberde belastingmoraal is de schuldenlast enorm, het begrotingstekort gapend en het verdienvermogen beroerd.


De feiten:

 1. Niet de Grieken, Griekenland of de Griekse staat hebben wij ‘gered’, maar onze eigen banken hebben wij gered. Ruim 90 procent van de 240 miljard aan reddingskredieten is uiteindelijk terecht gekomen bij banken, grotendeels Nederlandse, Franse en vooral Duitse banken. Oftewel, de kredieten zijn gebruikt om private crediteuren in staat te stellen zich terug te trekken uit Griekse staatsobligaties en het eventuele faillissementsrisico in de schoot te werpen van Europese belastingbetalers. Klinkt bekend, niet?
 2. Cijfers van de OESO en de ILO leren dat Grieken de langste werkweken van alle lidstaten maken, dat ze de meeste weken per jaar werken en dat de gemiddelde pensioenleeftijd tot 2010 62 bedroeg. Inderdaad, konden ambtenaren eerder met werken stoppen, maar dat is in veel Eurozone lidstaten het geval (Italië, Frankrijk). Maar dat geldt niet voor werknemers in de private sector en al helemaal niet voor de kleine middenstand, die in een land als Griekenland een omvangrijk deel van de beroepsbevolking omvat. Hoezo lui?
 3. In vijf jaar tijd is de Griekse overheid er in geslaagd een tweecijferig begrotingstekort om te buigen in een klein (primair, dwz voor rentelasten) overschot. Vooral door historisch ongekende bezuinigingen en lastenverzwaringen. De gevolgen lieten zich raden (en werden door de IMF ook voorspeld): een totaal in elkaar gestorte economie, die in vijf jaar tijd met 25 procent is gekrompen, met scherp opgelopen werkloosheid (pakweg 25 procent en 60 procent jeugdwerkloosheid), massale verpaupering en massieve hersenvlucht tot gevolg. En o ja, er is volgens de OESO geen land dat zijn pensioengerechtigde leeftijd zo drastisch heeft verhoogd als Griekenland: van 62 naar 67. Hoezo niet hervormd?
 4. Griekenland is net als Nederland, Duitsland of welk land ook een homogene enititeit. Wat klinkt als ‘wij’ is voor veel burgers eigenlijk ‘jullie’. Dat geldt voor Nederland, maar dus ook voor Griekenland. Niet dé Grieken hebben er een puinhoop van gemaakt, maar de Griekse elite heeft dat gedaan. Bankiers, bouwbedrijven, politici en sommige ambtenaren zijn degenen geweest die rijk geworden zijn van de immense Duitse en Franse kapitaalstromen die in de europeriode Griekenland binnenstroomde ter financiering van infrastructurele projecten, vastgoed en uitbreiding van het defensieapparaat. De gemiddelde Griek heeft er weinig tot niets van gezien. Hoezo hebben dé Grieken er zelf een puinhoop van gemaakt? Bedoelt u dat u ook medeschuldig bent aan Amarantis, Vestia, Fyra en het Nederlandse belastingparadijsschandaal? Nou dan!

Waarom vertellen pers en politiek ons deze leugens?

 1. Om te verhullen dat wij onze banken niet een keer (u weet wel: de 129 miljard euro die we in oktober 2008 op tafel hebben moeten leggen) hebben moeten redden, maar twee keer. De laatste keer via de band van de Griekse schatkist. Niet alleen het Sytagma plein in Athene zou vol woedende burgers hebben gestaan als dit open en bloot zou zijn toegegeven, maar ook de Champs Elysees in Parijs, het Malieveld in Den Haag en het Tiergarten in Berlijn.
 2. Om ons onze eigen historische bezuinigings- en lastenverzwaringspaketten te kunnen verkopen, die in Nederland, zij het op wat geringere schaal, grofweg dezelfde effecten hebben gehad als in Griekenland: wegvallende binnenlandse vraag, stijgende werkloosheid, oplopende faillissementen, dalende belastingopbrengsten. Ik heb het over de drie bezuinigings- en lastenverzwaringspaketten ter waarde van pakweg 52 miljard euro die ons sinds 2010 onder leiding van Mark Rutte door de strot zijn gedouwd. Mede mogelijk gemaakt door een sociaal-democratische partij die van voren niet weet of ze van achteren nog leeft. Eindeloos hebben pers en politiek er bij ons gehamerd dat er geen andere mogelijk was. Wij moesten ons aan de Europese begrotingsregels houden, anders wachtte ons hetzelfde afschuwelijke lot als Griekenland.
 3. Sinds Syriza in de regering is de leugenfrequentie radicaal toegenomen. Het doel is duidelijk: burgers in de Eurozone duidelijk maken dat er geen alternatief is voor de voorgenomen transformatie van de Eurozone in een neoliberale lagelonenutopie. Het is Thatcher in het kwadraat: There is No Alternative (TINA) for neoliberalism. Daarom moet Syriza kostte wat het kost een kop kleiner worden gemaakt. Het progressief populistische experiment waarvoor de Griekse kiezer democratisch heeft gekozen, moet falen.

Daarom is deze demonstratie, deze blijk van solidariteit met Griekenland, de Griekse burger, Syriza zo belangrijk. Wat op het spel staat is de toekomst van Europa, onze toekomst. Wordt Europa een neoliberaal lagelonenparadijs onder de monetaire dictatuur van een ongekozen, maar o zo politieke centrale bank? Of wordt Europa een mondiaal baken van democratie, gelijkheid, vrijheid voor allen, waarin het kapitalisme zodanig wordt getemd dat het werkt voor iedereen in plaats van voor alleen de happy few? Wordt het een economische technocratie waarin alles ten dienste staat van het optuigen van een parasitair neo-mercantilisme? Of wordt het een ruimte voor nationale beleidsexperimenten waarin er echt wat te kiezen valt en burgers de uiteindelijke zeggenschap hebben?
De keuze is aan u.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word lid
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
15 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirte

Ik vind dit artikel behoorlijk eenzijdig. Natuurlijk, er zijn Grieken die niet hard werken en inderdaad Griekenland de afgrond in hebben geholpen, wat hen betreft snap ik dat veel mensen vraagtekens gaan zetten bij al onze leningen en ‘steun’ die we ze geven. Maar er zijn ook veel Grieken die wel hard werken en wel hun best doen voor een betere economie. Moeten we die dan ook maar gewoon in de steek laten? Zij hebben misschien ook wel kinderen thuis zitten, als wij ze geen enkele vorm van hulp meer bieden zullen zij een erg slechte toekomst als vooruitzicht hebben. Is dat wat we willen bereiken?

Simon

Yes! Als meer en meer mensen tot deze conclusies komen, gaat de mensheid dan toch zichzelf nog kunnen redden. En alvorens de anti-conspiracy theory-aanhangers, onvermijdelijk, met argumenten komen aandraven: gebruik dat prachtige brein van u om het zelf te onderzoeken. Niets staat zwart en wit op papier, maar met enkele muisklikken kan je een plaatje maken met de informatie beschikbaar aan ons allen. (centrale) Banken zijn jammer genoeg de oorzaak van de meeste ellende in de wereld. En dat allemaal om geld (betaalmiddelen, waardepapieren, …) z’n oorspronkelijk doel te kapen en ze voor eigen ‘goed’ te gebruiken. Zoals velen aan de oorsprong van geld (in zijn ruimste betekenis) wijselijk hebben gesproken: geld is er om de mens te dienen, niet omgekeerd. In overvloed, weliswaar onder de controle van een democratisch verkozen regering, zorgt geld voor vooruitgang, zowel menselijk (“Enlightenment”-prachtig woord) als technologisch. Alles wat wij, de mensheid, dringend nodig hebben om de aller grootste uitdagingen aan te gaan die de mensheid tot dusver heeft moeten aangaan. Geen mens in de EU, noch elders in de wereld zou zich moeten zorgen maken om geld. En het kan.

Michiel

Is dit een site voor sprookjes…….?

hub

Dat zijn we toch zelf schuld ,ga maar weer stemmen op die hufters in Mart kun je daarna weer zeuren.

Cloude kistune

wilden andere kranten het niet plaatsen zodat je hier jouw solidariteit met griekenland komt ventileren. Btw, ik ben kwart grieks. Mijn oma is kapster geweest, met 52 met pensioen omdat ze met giftige stoffen werkt. Deze is nu verhoogd naar 54 jaar…wow. Je bent niet eerlijk, het geldt maar voor enkele beroepen dat de leeftijd 67 wordt. 70% blijft onder de 60 al naar gelang het gevaar tijdens het dagelijkse werk.. lekker, zo eenzijdig. Ze heeft een zwembad en een aanbouw wat nooit is doorgegeven. Ik kom elk jaar in juli 4 weken af, weet je wat ik kan regelen onder de tafel vanaf mijn aankomst in syros? de taxi? het eten? de politie? Je hebt totaal geen idee, maar dat dacht ik 2 maanden geleden al bij UvA, waar je ook steeds weer de verkeerde kant kiest. Als die kant maar tegen de overheid schopt, dan is het voor engelen goed.

Adriana Fonseca

Ik snap iets niet. In Nederland mag iedereen in de bijstand voor de rst van zijn leven. Iemand anders moet er voort werken en jij zegt dat Europe op deze manier een paradijs voor weinige mensen zal zijn “happy few”?

frou frou

dat is dus typisch en niet waar..en pijnlijk.

Adriana Fonseca

Typisch wel. Pijnlijk alleen voor sommige, zeker niet voor iedereen! Niet waar? Wel waar!! De afdeling van een gemeente kent zelfs de uitdrukking “bijstand wijken”. Wijken waar de principes zo gedraaid zijn dat je er niet bij hoort als je werkt.
Wij zijn te sociaal geworden, daarom snap ik niet wat hij in deze tekst bedoeld met neoliberalisme en goed voor “happy few”. Erg als je werkt en net geen huurtoeslag mag krijgen. Dan “beter” bijstand en de gemeente bellen als de wasmachine kapot gaat. Je hebt geen geld omdat je het restje van het geld op hebt gemaakt om je shag te kopen.
Geef maar iets van Thatcher hoor. Tenminste wordt hard werken echt beloond.

frou frou

gestoord en schandelijk…vernederend en kwetsend bent U

Adriana Fonseca

Jammer dat u zich zo aangesproken voelt. Het is meestal geen goede teken.

frou frou

nee niet aangesproken, het is de realiteit en daar is geen vergeving voor.

Rob Bastiaens

Wat een gezwam ff “Geen vergeving”. Heeft die dame iemand vermoord?

Rob Bastiaens

Robert B. Niet helemaal, maar het is beslist geen onwaarheid die these van Adriana F. Er wordt gefraudeerd dat het een lust is. Inderdaad zijn de goedwillende mensen die in een netelige positie verkeren hier ook de dupe van. Wat Griekenland betreft: er zijn mensen die alles goed lullen wat hartstikke krom is. Nee, te veel Grieken hebben zich niet te veel ingespannen om maar eens een eufemisme te gebruiken. Overheids kantoren waren ongeorganiseerd en een grote puinhoop. Waarom is het eurogebied niet beperkt gebleven met de sterke noordelijke landen? Had men nog altijd kunnen uitbreiden, maar voordat ook acribisch moeten controleren. Wat een puinhoop momenteel !

Harald Ripken

Ik hoop de Grieken bij het referendum tegen de verdere bezuinigingen stemmen en uiteindelijk voor herinvoering van de Drachme kiezen.

[…] [via] […]

De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.