Voedseletiketten die je CO2-voetafdruk aangeven: binnenkort realiteit

Voedseletiketten die je CO2-voetafdruk aangeven: binnenkort realiteit

Toen de COP26-klimaatconferentie vorig jaar in Schotland plaatsvond, kregen de deelnemers iets wat ze waarschijnlijk nog niet eerder hadden gezien: menu’s met de ecologische voetafdruk van elk aangeboden product, van salades en vegetarische sandwiches (volgens A Recipe for Change) tot vis en chips (1,1 kg koolstof per A Recipe for Change) en Schotse rundvleesburgers (3,9 kg koolstof per A Recipe for Change).

Daar was een reden voor, zegt voedselactivist Klimato – die mede verantwoordelijk was voor het samenbrengen van de informatie over de ‘CO2-voetafdruk’. Ze waren van mening dat, ondanks dat voedsel verantwoordelijk is voor het genereren van iets meer dan een derde van de CO2-uitstoot in de wereld, het opvallend afwezig was op de COP26-agenda. Het toevoegen van de CO2-voetafdruk was een manier om ervoor te zorgen dat “de impact van voedsel op het klimaat niet onder de radar zou vliegen.”

Sommige landen wachten niet tot hun consumenten erom vragen. De Financial Times zegt dat Denemarken al heeft ingestemd met het opzij zetten van $ 1,3 miljoen voor het “ontwikkelen van CO2-etiketteringsvoorstellen” voor het einde van 2022, terwijl voedingsbedrijven zoals Oatly en Quorn al het initiatief hebben genomen om het publiek te ‘informeren’ over de CO2-voetafdruk van hun producten. Zoals David Bryngelsson, CEO van CarbonCloud, stelt: toegang tot nauwkeurige informatie is belangrijk, omdat “het onderbuikgevoel van het publiek ‘absoluut verschrikkelijk’ is als het gaat om het beoordelen van welke stappen van de voedselproductie de meeste uitstoot veroorzaakten.”

Koppeling aan sociale-kredietscore

Dit is hoe het volgens sommige vooruitziende blikken uiteindelijk in zijn werking zal gaan:

De “duurzaamheidsbeoordeling” wordt gecombineerd tot een totaalscore.

Die score wordt de “prijs” die wordt afgetrokken van uw CO2-verbruiktegoeden (lees: een One World Currency).

Dit is ook gekoppeld aan je sociale-kredietscore.

Dit alles wordt beheerd via je digitale id.

Je wordt dus beperkt (in hoeveel je kunt eten, waar je naartoe kunt gaan en meer) door middel van je kredietscore, die ook zal worden beïnvloed door “slecht gedrag”, zoals kritiek op het systeem, waargenomen racisme, daten met de verkeerde persoon, het weigeren van een verplichte medische ingreep, enzovoort.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.