Vrijheid of Controle? De Hoe Nu Verder krant opent debat Nederland

Vrijheid of Controle? De Hoe Nu Verder krant opent debat Nederland

Zijn ‘de versoepelingen’ een voorbode voor vrijheid in Nederland, of staat ons alsnog een sociaalkrediet-systeem te wachten? De keuze is aan ons, en daarom brengen diverse alternatieve media samen de Hoe Nu Verder krant uit om de burger te informeren. Met een oplage van bijna zes miljoen stuks krijgt het maatschappelijk debat over de toekomst van Nederland vanaf 7 maart een grote impuls.

Café Weltschmerz, De Andere Krant, Blue Tiger Media, de Biomedische Rekenkamer, MKB-belangenvereniging Be United, de Vereniging voor Vrije Journalisten en vele anderen hebben de handen ineen geslagen. Juist nu mensen afscheid nemen van corona als het Grote Gevaar, is het moment volgens de initiatiefnemers van Hoe Nu Verder daar om ze breed te informeren op tal van maatschappelijke terreinen. Ze zien dat een cruciale tijd voor de samenleving nu is aangebroken.

De aankondiging van het loslaten van een aantal vrijheidsbeperkende maatregelen vorige maand, zorgde bij veel mensen voor een gevoel van opluchting. Maurice de Hond noemde 25 februari in zijn blog zelfs ‘bevrijdingsdag.’ Omikron bleek vooral besmettelijk maar nauwelijks schadelijk en met die vaststelling leek de wereld, of in ieder geval Nederland, afscheid te nemen van een virus(beleid) dat mensen twee jaar lang in zijn greep hield.

Anderen zijn meer op hun hoede: zij menen dat mensen zand in de ogen wordt gestrooid met het afschaffen van de mondkapjesplicht en dergelijke, en zien in de coronapas een grote bedreiging voor vrijheid en grondrechten. Hoewel het coronatoegangsbewijs vrijwel nergens meer wordt geëist, houdt de regering het nog ‘in de gereedschapskist’ achter de hand dan wel ‘in de ijskast’ netjes op temperatuur. Critici zien dit als een voorbode voor een digitale controlemaatschappij.

Alternatief

Arno Wellens is een goed gedocumenteerde journalist op het gebied van economie en de Europese Unie. Hij volgt de digitale hervormingen die er hun beslag krijgen en ziet de coronapas als een paard van Troje voor een zogeheten QR-maatschappij naar voorbeeld van het Chinese sociaalkrediet-systeem. In onderstaand Twitterbericht van twee weken geleden laat hij zien dat hij het nog te vroeg vindt om te juichen: ‘De coronapasterreur is niet over,’ zegt hij onder meer, en hij ondersteunt dat met plannen voor Europese ‘investeringen van 160 miljard’ op digitaal terrein.

Het relaas van Europarlementariër Marcel de Graaff sluit daar op aan. Hij  sprak op dit kanaal onlangs met Max von Kreyfelt over voorbereidingen in Brussel voor ‘definitieve beperkingen van uw rechten.’ Het partijlid van Forum voor Democratie (tot voor kort nog lid van de PVV) ziet de invloed van de Nederlandse burger wegvloeien naar een Europees bestuursorgaan en dat gaat volgens hem ten koste van de burger. Die moet steeds meer en mag steeds minder.

Vrijheid? Vergeet het maar! – Max von Kreyfelt en Marcel de Graaf

Een controlemaatschappij opgelegd door Europa? Een ‘gezondheidsbeleid’ bepaald door de Wereld Gezondheids Organisatie? Wil Nederland die kant wel op? De Hoe Nu Verder krant informeert over wat er gaande is op tal van gebieden zoals onderwijs, economisch beleid, voedselvoorziening en grondrechten, en biedt andere opties aan. Want zoals Sander Compagner, oprichter van De Andere Krant, zegt: “Kennis heeft geen enkele waarde tot je het toepast. De alternatieven zijn geen papieren alternatieven meer, maar zijn reëel en ontstaan op steeds meer plekken.”

Kruispunt

Terwijl burgers de impact van de corona-uitbraak van twee jaar geleden nog verwerkten, volgde onlangs een grote klap met de inval van Rusland in Oekraïne. Ook nu overvalt het mensen weer, ze hebben vaak het gevoel machteloos te staan tegenover ondoorzichtige politieke en financiële belangen. Hoe nu verder? Volgens de makers van de krant staan we op een kruispunt. We kunnen kiezen voor machteloosheid of zelfbeschikking. Voor reactie of actie. Top-down of bottom-up. Voor lobby in achterkamertjes of transparantie. Propaganda of informatievoorziening.

De voorbereiding op de verspreiding van de Hoe Nu Verder krant (vanaf 7 maart), is vergevorderd. Donaties zijn welkom om daadwerkelijk elke krant in Nederland bij mensen thuis te bezorgen. Het drukken en bezorgen van een krant kost niet meer dan tien cent. Meer info vind je op https://hoenuverder.org/

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.