Waarom de reputatie van Justin Trudeau en Canada aan diggelen ligt

Waarom de reputatie van Justin Trudeau en Canada aan diggelen ligt

Canada kende een turbulent begin van het nieuwe jaar. De spanningen zijn intern toegenomen en daardoor heeft de internationale reputatie van het land een flinke knauw gekregen. Daarover vertelt Kaveh Shahrooz, advocaat en mensenrechtenactivist: “Canada werd gezien als een tolerant land en Trudeau had een plek in zijn hart voor iedereen. Nu is het een land waar de overheid vreedzame demonstranten aanvalt en de overheid beslag legt op bankrekeningen.”

Opfrisser

De massale truckersprotesten in Canada zijn alweer even achter de rug. Over de ontwikkelingen in het Noord-Amerikaanse land is op Café Weltschmerz uitgebreid geschreven, onder andere hier, hier en hier. In het kort: tienduizenden vrachtwagenchauffeurs trokken naar de hoofdstad Ottowa om te protesteren tegen het coronabeleid van minister-president Justin Trudeau. Dat verliep vreedzaam en kreeg veel steun van burgers. Na verloop van tijd werd een noodverordening van kracht in de stad en werden truckers gesommeerd de stad te verlaten. Dat gebeurde langzaamaan ook.

Op het moment dat het protest al zo goed als voorbij was, zette de premier een vergaande noodwet (krijgswet) in. Vele politici, burgers en burgerrechtenbewegingen zagen dit als een disproportionele maatregel. Het zorgde ervoor dat de laatste vormen van verzet hard werden aangepakt, (prominente) actievoerders in het gevang kwamen en bankrekeningen bevroren van zowel protestanten als hun supporters werden bevroren. Anderhalf etmaal nadat de noodwet werd ingezet, trok Trudeau het weer in.

Canada likt zijn wonden. Een aantal regio’s (die in het land relatief veel autonomie hebben) heeft de coronaregels sterk teruggedrongen. Het is bovendien weer lente en Omikron heeft ook het uitgestrekte land bezocht. Dat zorgt voor wat minder stress, hoewel het coronabeleid over het algemeen nog steeds strikt is te noemen. De truckers zijn weer naar huis gekeerd en verwerken de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Tegelijkertijd zitten sommige actievoerders zoals Tamara Lych nog vast in de gevangenis. Hen wachten mogelijk jarenlange gevangenisstraffen. Bankrekeningen van zowel actievoerders als degenen die hen (volledig legaal) steunden, werden bevroren.

Arbeiders

Er is in korte tijd een heleboel gebeurd en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Niet alleen inspireerden de protesten vele mensen wereldwijd (om hetzelfde te doen), het beeld dat mensen buiten  Canada van het land hebben is gekanteld. Politiek commentator en jurist Shahrooz gaat daar dieper op in. Hij was te gast bij de Candice Malcolm Show van het digitale nieuwsmedium True North.

Voordat Shahrooz goed en wel van start gaat met zijn bijdrage, geeft hij eerst aan dat hij gevaccineerd is en zelfs een vaccinatieplicht het overwegen waard vindt. Is het een trend dat mensen in tijden van verdachtmakingen, karaktermoord en ‘Cancel Culture’ er steeds beter op letten hun plaats in het politieke- /mediaspectrum te definiëren voor de buitenwereld? Maar dat terzijde.

Shahrooz: “Trudeau werd gezien als iemand die luisterde naar iedereen. Toen hij aantrad als premier ging hij bijvoorbeeld in gesprek met separatisten. Nu blijkt dat hij alleen luistert als jouw verhaal ook in zijn narratief past.” Hij ziet ook dat de politiek leider er geen moeite mee heeft om mensen met een onwelgevallige mening weg te zetten als “racistisch, gewelddadig en seksistisch.”

Het negeren van de argumenten van een grote groep mensen was voor Shahrooz opvallend. Het toonde volgens hem tevens dat Canada niet zo inclusief is als wordt voorgesteld: “De laatste twee jaar hebben we een gehele bevolkingsklasse gewoon maar voor lief genomen. Veel mensen konden doorwerken vanuit huis en ervaarden weinig ongemak, maar de arbeidersklasse heeft ons er doorheen gesleept de afgelopen twee jaar. Zij bevoorraden ons, haalden de olie uit de grond, enz. Nu kwamen ze verhaal halen en wilden mensen ze het liefst negeren.”

Gevaarlijk instrument

Shahrooz neemt de tijd om in te gaan op een oude en omstreden strategie die weer van stal is gehaald om de orde in het land te herstellen: het bevriezen van bankrekeningen. “Dit is een heel gevaarlijk instrument van de overheid. Belet de mensen geld op te nemen, maak ze de toegang tot hun cryptomunten onmogelijk, blokkeer het betalingsverkeer en mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Hun hypotheek.”

Volgens de advocaat worden mensen zo willoos, monddood en machteloos gemaakt. Dakloos. Geld kent geen grenzen en zoekt naar een gunstig investeringsklimaat. Canada werd door de maatregel van de ene op de andere dag geen aantrekkelijke plek meer voor ondernemers en geen veilige haven voor spaarders. Shahrooz ziet dat de financiële en economische reputatie van het land snel achteruit holde de laatste weken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat Trudeau de noodwet introk om een bankrun te voorkomen.

Tot besluit zegt de gast van Malcolm: “Trudeau was een jonge, energieke, progressieve, knappe man, en hij wist dat te verkopen aan het buitenland… Dat beeld van the golden boy heeft een paar flinke deuken opgelopen.”

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.