Waarom Facebook-klokkenluider Francis Haugen geen held is

Waarom Facebook-klokkenluider Francis Haugen geen held is

Francis Haugen kwam begin oktober naar buiten met informatie over de polariserende algoritmes van Facebook. In de media werd het voorgesteld als een moedige daad van verzet tegen een wereldwijd machtig bedrijf. Ze werd echter juridisch en financieel gesteund door Whistleblower Aid, en dat zet haar actie in een ander licht.

Whistleblower Aid heeft volgens Alex Rubinstein van Mint Press News nauwe banden met de nationale veiligheidsdienst en de CIA. De journalist gaat in op een aantal mensen die werkt voor de klokkenluidersorganisatie. Hoe noemt onder andere advocaat Mark Zaid. Hij is volgens John Kiriakou, voormalig klokkenluider die nu in de gevangenis zit, niet te vertrouwen: ‘Hij verraadt zijn cliënten ten behoeve van de veiligheidsdiensten.’ Naast Zaid komt ook Pierre Omidyar aan bod. De tech-miljardair en geldschieter van Whistleblower Aid sponsort ook diverse media. Veel berichtgeving van die media staat ten dienste van zogeheten regime changes, wisselingen van de wacht in landen waar de Verenigde Staten meer invloed wil.

Wat volgt is een lang maar informatief artikel over de achtergronden en staat van dienst van Whistleblower Aid. Het wordt duidelijk dat de organisatie op subtiele wijze werkt aan inkapseling van media voor politieke doeleinden. Uit het verhaal is op te maken dat Haugen geen moedige vrouw is die alles op het spel heeft gezet om de waarheid naar buiten te brengen. Ze komt eerder naar voren als een nauwkeurig gemodelleerde marionet in handen van instituten met een geopolitieke agenda.

Transformatie

Rubinstein schrijft: ‘De achtergrond van Haugens schimmige juridische team doet vermoeden dat ze is gevormd en aangemoedigd om Facebooks transformatie in gang te zetten. De gewenste uitkomst van die transformatie is een techbedrijf dat volledig wordt ingezet als instrument voor Amerikaanse belangen op het wereldtoneel. Het onderuit halen en censureren van alles wat de Amerikaanse overheid aanmerkt als ‘misinformatie’ dient daarbij als middel.’

Eerder al schreef de journalist Glenn Greenwald een artikel over Francis Haugen en de werkelijke toedracht van haar onthullingen. Opiniemaker en auteur Candace Owens vond het ook verdacht en zette de stap van de Amerikaanse naar de pers op Twitter in perspectief.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.