WOB-dossier: Belastinggeld in de greep van filantropen en NGO’s tijdens Coronatijd

WOB-dossier: Belastinggeld in de greep van filantropen en NGO’s tijdens Coronatijd

Dit is een artikel van Cees van den Bos, gepubliceerd via Bomen & Bos Substack op 7 oktober 2022. De komende tijd zullen wij om de twee dagen in overeenstemming van Cees een artikel met betrekking tot het WOB-Dossier van Bomen & Bos Substack delen. Eerder plaatsten wij al zijn artikel ‘BREAKING! WOB-dossier: Gedragsbeïnvloeding van de burger grootschalig georganiseerd’ (zie hier).

WOB-dossier: Belastinggeld in de greep van filantropen en NGO’s tijdens Coronatijd

Tijdens de coronapandemie zijn door ons landsbestuur miljarden uitgegeven waarvoor geen verantwoording kan worden afgelegd. Veel geld kwam bij Non-Governmental Organizations terecht.

Dat de coronacrisis geld ging kosten was al snel duidelijk, zeker toen er geïnvesteerd moest worden in de ontwikkeling en aanschaf van vaccins. Hoe dit geld van de belastingbetaler werd besteed, is door een inventieve constructie van lobbyclubs, NGO’s, bedrijven en filantropen buiten het gezichtsveld van het publiek gehouden. Door wie er invloed is uitgeoefend en waar het terecht kwam, blijkt uit een reconstructie met WOB-documenten.

De kosten van een pandemie

Na het uitbreken van de Coronacrisis werden wereldwijd soortgelijke maatregelen getroffen door overheden. Deze verliepen niet allemaal synchroon en evenmin van dezelfde intensiteit, maar wel op vergelijkbare manier. De totale kosten liepen voor Nederland in de miljarden euro’s. Voor een potentieel vaccin werd al vroeg tijdens de coronatijd een bedrag van 700 miljoen Euro gereserveerd. Uit de vrijgegeven WOB-documenten is een reconstructie gemaakt hoe dit geld besteed is en op welke manier dat is gegaan.

Aanbestedingsregels werden omzeild

Voor grote overheidsuitgaven gelden aanbestedingsregels. Dit betekent dat een aan te kopen product of dienst openbaar moet worden gepubliceerd met alle eisen die de overheid daaraan stelt. Zo krijgen alle bedrijven een gelijke kans om een offerte uit te brengen. De overheid is verplicht het aanbod van de beste prijs-kwaliteitsverhouding te accepteren. Bij gelijke score wint het goedkoopste aanbod. Deze (Europese) regels zijn niet gevolgd in de coronacrisis. Dit geldt voor kleine opdrachten, maar vooral ook voor grote opdrachten.

Zoals uit onderstaand WOB-document blijkt, werden consultancy opdrachten rechtstreeks aan adviesbureau McKinsey gegund..

Lees hier het hele artikel, inclusief de vele WOB-documenten waaraan gerefereerd wordt.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.