Zo legde crisismanager Remkes gezagscrisis regering bloot

Zo legde crisismanager Remkes gezagscrisis regering bloot

‘Je kunt nog zo’n kundige plaatsvervangend premier opvoeren om een crisis op te lossen, onwillige politici en bestuurders trekken het land alsnog het moeras van onwil en onbegrip in.’ Dat schrijft Nausica Marbe vandaag in De Telegraaf naar aanleiding van het rapport van ‘bemiddelaar’ Remkes.

Want wat gebeurde er eigenlijk de afgelopen maanden? Volgens filosoof Ad Verbrugge en journalist Wierd Duk schoof het kabinet Johan Remkes naar voren omdat de regeringsleiders zelf al hun gezag verloren hebben. Een zwaktebod dus. “Absurd dat die rol van mij nodig was, zei de eminent grise bij Buitenhof.

Welwillendheid

Bij de presentatie van het rapport ‘Wat wel kan- uit de impasse en een aanzet voor perspectief’ werd niet zozeer de inhoud van het kabinetsbeleid bekritiseerd, maar wel de kille wijze waarop het aan de boer werd verkocht. Het werd ‘met een wonderlijke welwillendheid ontvangen door de kinderen van de rekening,’ vindt publicist Arnout Jaspers. Caroline van der Plas ziet in de rapportage ook een bevestiging van haar idee dat zoveel ophef rond de positie van boeren niet nodig is.

Dóór

Meteen een strik erom heen en dóór, dacht én zei GroenLinks-leider Jesse ‘Wees eerlijk tegen de boeren‘ Klaver. “Dan gaat iedereen er weer naar kijken en gaan er weer protesten komen geloof ik. Als ze echt zien wat er in staat…”

Forum voor Democratie meent dat in GroenLinks dromen boeren worden onteigend om plaats te maken voor migranten. “Dom. Onjuist, anti-parlementair en een belediging voor de boeren,” noemde Remkes de uitglijder van Klaver. Dat bedoelde Remkes dus met het gebrek aan empathie.

Maar Klaver was niet de enige die zo snel mogelijk op de oude voet door wilde. Jan Paternotte wilde nog sneller boeren uitkopen. Zijn partijgenoot wilde direct vaart maken met woningbouw. Maar ging het niet om de stikstof en natuur? ‘De eerlijkheid van het verdwaasde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot maakt van Remkes een nutteloze idioot,’ schrijft Marbe. Waarschijnlijk bedoelt ze ‘nuttige idioot’?

Kloof

De pijn van het platteland. Café Weltschmerz besteedde er eerder al aandacht aan. De bibliotheek verdwijnt, de buurtsuper, de huisarts, het zwembad. Ook buiten de steden dragen burgers belasting af, maar ze plukken maar gedeeltelijk de vruchten ervan. Pijnlijker dan dat is voor veel bewoners de laatdunkende manier waarop ze zich behandeld voelen door de landelijke overheid.

Absurde gezagscrisis

Remkes benoemde het onbehagen in zijn rapport, Marbe geeft er ook woorden aan: ‘De gemeenschapszin is er, alleen Den Haag ziet ons land niet meer als één gemeenschap.’ De regering stuurt Remkes om de problemen op te lossen die buiten haar eigen macht liggen. De ervaren regent heeft nu zijn rol vervuld en komt naar buiten met een rapport over het boeren-stikstofdossier. Dat kan de regering als winst zien, en ze zal het zo waarschijnlijk ook presenteren.

Maar in een poging haar verantwoordelijkheid te ontlopen, heeft het zichzelf wellicht meer schade aangericht dan dat het profijt heeft gehad van de strategie. Daar zijn soms weinig woorden voor nodig: “absurd.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.